Pentagon: Storskaliga kriget är över

Bombplan och hangarfartryg skickas hem till USA

NYHETER

Det storskaliga kriget i Irak är över och USA börjar nu skicka hem stridsflyg och andra styrkor. Det deklarerade försvarshögkvarteret Pentagon sent på måndagen, enligt New York Times hemsida.

- De stora stridsoperationerna är över eftersom de irakiska markstyrkorna har upphört att visa sammanhållning, sade generalmajor Stanley McChrystal, biträdande chef för Pentagons samordningsstab.

Enligt New York Times hemsida vänder två av de fem stora hangarfartyg som deltagit i kriget hem mot USA den här veckan. Varje fartyg har omkring 80 flygplan ombord, varav 50 attackplan.

Bombplan skickas hem

Flygvapnet har redan skickat hem de fyra B2-bombplan som gjort lufträder över Irak. Andra bomb- och stridsplan har också flugit hem. Militära källor uppger att USA sannolikt inte kommer att skicka in arméns första kavalleridivision till Irak.

McChrystal underströk dock att det är för tidigt att säga att kriget är över. Faran är ännu stor för de USA-allierade trupperna på marken som möter paramilitära grupper och rester av Iraks nationalgarde. USA måste fortfarande ta kontroll över några städer samt leta efter illegala vapen.

- Jag tror att vi är på väg in i en fas som innefattar mindre men skarpare strider, sade han.

TT