Bush stoppade anfall mot Syrien

Pentagon hade redan börjat arbeta på attackplan

NYHETER

Den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld ville anfalla Syrien.

Och Pentagon började arbeta på en attackplan.

Men president George Bush stoppade sin minister.

Foto: ap
President George W Bush och försvarsminister Donald Rumsfeld.

Brittiska Guardian rapporterar i dag om de politiska turerna kring Syrien. Enligt tidningens källor började försvarshögkvarteret Pentagon planera ett anfall – på order av försvarsminister Donald Rumsfeld.

USA har de senaste dagarna trappat upp anklagelserna och hoten mot Iraks grannland Syrien. Landet – som sedan 30 år tillbaka står på USA:s lista över sponsorer av terrorism – anklagas nu för att ha utvecklat massförstörelsevapen och för att ge fristad åt den irakiska regimen.

Anklagade Syrien för kemvapen

I helgen anklagade president Bush Syrien för att ha kemiska vapen och i går sa utrikesminister Colin Powell att den syriska ledningen ”måste se över sina handlingar och beteende, inte bara när det gäller vilka som ges fristad i Syrien och massförstörelsevapen, utan särskilt när det gäller stödet till terrorister.”

Men det är försvarsminister Donald Rumsfeld som valt den hårdaste tonen. När Syrien i går tillbakavisat alla uppgifter och erbjöd FN att skicka vapeninspektörer svarade Rumsfeld med en ny anklagelse:

– Vi har sett ett test av kemiska vapen i Syrien under de senaste 12 till 15 månaderna.

Och enligt Guardian har försvarsministern försökt förmå president George Bush att ställa sig bakom ett anfall mot Syrien. Donald Rumsfeld beordrade Pentagon att börja planera en kampanj och gav sina närmaste män i uppgift att ta fram en anklagelseakt mot Syrien.

USA skulle övertygas

Doug Feith – toppman inom försvarsministeriet – och William Luti – som leder Pentagons avdelning för ”speciell planering” ställde samman ett dokument om Syriens stöd till Saddam Hussein, dess kopplingar till terrorism i Mellanöstern och anklagelserna om innehav av massförstörelsevapen. Tanken var att övertyga den amerikanska administrationen om att kriget mot terrorism måste föras vidare i Syrien.

Men planerna stoppades på högsta ort. Guardian uppger att George Bush själv stoppade planeringen.

– Samtalen om Syrien ledde ingenstans. Vita huset stoppade helt enkelt diskussionen, säger en källa inom underrättelsetjänsten i Washington till tidningen.

Den amerikanska ledningens kommentarer på måndagen visar dock att man fortsatt tänker sätta press på Syrien. USA har gjort klart att man förväntar sig att landet samarbetar, men har också slagit fast att man vill se att Syrien deltar i fredsprocessen i Mellanöstern.

Mattias Lundell