Soldater anklagade för skott mot folkmassa

Tio döda och ett hundratal skadade

NYHETER

BAGDAD

Efter 27 dagars krig som har krossat allt påtagligt motstånd började USA på tisdagen förbereda sig för att ta hem trupper från Irak och planera för det omfattande återuppbyggnadsarbetet av landet. Samtidigt kapitulerade chefen för Iraks västra militärområde för de amerikanska styrkorna.

- Jag är redo att hjälpa till. Tack för att ni befriar Irak och gör det stabilt, sade general Mohammed Jarawi till den amerikanske översten Curtis Potts, sedan han skrivit under kapitulationshandlingarna i den irakiska öknen.

- Jag hoppas vi får en riktigt god vänskap med USA, tillade generalen, som haft 16 000 soldater under sig i Anbarsektorn, vilken sträcker sig fram till den syriska gränsen.

Men med allt skarpare retorik mot Syrien och sporadiska strider i Irak samt resultatlös jakt på massförstörelsevapen är USA inte redo att förklara kriget i Irak över.

Stora slagen är över

- Jag räknar med att de stora slagen är över eftersom de viktigaste irakiska förbanden på fältet saknar samordning, sade visserligen generalmajor Stanley McChrystal, operationell vicechef i den amerikanska militärledningen.

Han underströk dock att det är för tidigt att säga att kriget är över. Faran är ännu stor för de USA-allierade trupperna som möter paramilitära grupper och rester av Iraks styrkor.

Victoria Clarke, talesman för försvarshögkvarteret Pentagon, sade till reportrar att de inte ska vänta sig någon segerförklaring trots att de amerikanska styrkorna i måndags intog Saddam Husseins hemstad Tikrit som var den forna regimens sista fäste. I och med att Tikrit föll kontrollerar den USA-ledda alliansen alla större befolkningscentra i Irak.

Hangarfartyg stävar hemåt

Trots allt börjar dock USA ta hem en del av sina styrkor från Irak. Två av de fem hangarfartyg som deltagit i kriget mot USA avseglar mot hemmahamnen nu i veckan. Varje fartyg har omkring 80 flygplan ombord, varav 50 attackplan.

Flygvapnet har redan skickat hem de fyra B2-bombplan som gjort flygräder över Irak. Andra bomb- och stridsplan har också flugit hem.

Samtidigt visade en incident i staden Mosul i norr att läget inte är så stabilt. Där dödades minst tio personer och ytterligare flera tiotal skottskadades. Enligt vittnesuppgifter hade amerikanska soldater öppnat eld mot en folkmassa som samlats utanför en förvaltningsbyggnad i centrala Mosul.

Folkmassan blev alltmer fientlig mot den nye styresmannen i staden, Mashaan al-Juburi, när han höll ett USA-vänligt anförande, uppgav vittnen. Då började soldaterna skjuta in i folkmassan.

Eld mot folkmassa

En läkare vid akutintaget på ett av stadens sjukhus trodde att det kunde röra sig om närmare 100 skadade och 10-12 döda.

En amerikansk militär talesman i Mosul förnekade senare att de amerikanska soldaterna hade skjutit in i folkmassan. Han sade att soldaterna hade blivit beskjutna från ett tak cirka 75 meter bort och hade besvarat elden.

Den pensionerade amerikanske generalen Jay Garner, som har utsetts att leda Irak under ett övergångsskede, flög från Kuwait till Irak för att leda ett möte mellan irakier och irakiska landsflyktiga i al-Nasiriyya. Det var ett av många möten som ska utmynna i en representativ övergångsregering.

I Bagdad försökte amerikansk militär på tisdagen för första gången hindra medierna att bevaka de USA-kritiska protesterna. För tredje dagen i följd samlades några hundra irakier utanför presshotellet Palestine för att protestera mot att lag och ordning inte har återställts efter Saddam-regimens fall förra veckan.

TT-AFP