Jäätteenmäki ny statsminister i Finland

NYHETER

Finlands riksdag valde på tisdagen, i enlighet med den nya grundlagen, centerns partiledare Anneli Jäätteenmäki till statsminister. Finlands fick därmed sin första kvinnliga regeringschef.

Foto: ap
Finlands president Tarja Halonen och den nyvalde statsministern, centerpartisten Anneli Jäätteenmäki.

Valet stod klart sedan hon i måndags presenterat den blivande trepartiregeringen där även Socialdemokraterna och Svenska Folkpartiet ingår.

Jäätteenmäki valdes med rösterna 111-73. På torsdag utses regeringen formellt av president Tarja Halonen.

Oppositionens samtliga riksdagsledamöter röstade emot. 16 ledamöter var frånvarande. Ingen röstade blankt.

Valdes enligt ny lag

På tisdagen tillämpades för första gången den nya grundlagen som stipulerar att riksdagen väljer statsminister. Jäätteenmäki förde i egenskap av riksdagens talman själv ordet under omröstningen och röstade därför inte själv.

Den blivande statsministern sade efter omröstningen att resulta tet var väntat. Enligt henne har den nya grundlagen nu visat att den fungerar i praktiken.

President Tarja Halonen utnämner Jäätteenmäki till statsminister på torsdag. Samtidigt utnämner hon ministrarna i Jäätteenmäkis regering efter förslag från Centerledaren.

Utnämning sköts upp

Utnämningen av den nya regeringen blev uppskjuten eftersom den avgående regeringens statsminister Paavo Lipponen deltar i EU-toppmötet i Aten.

Lipponen meddelade i måndags att han inte tänker sitta med i regeringen men att den har hans stöd.

I regeringen får Centern och Socialdemokraterna vardera åtta ministerposter och Svenska Folkpartiet två. Oppositionen har riktat hård kritik mot Jäätteenmäki och anklagat henne för att överlämna makten till Socialdemokraterna bara för att få statsministerposten. Alla övriga viktiga poster, däribland utrikes- och finansministerposterna, går till Socialdemokraterna.

Lipponen förhandstippad som talman

Jäätteenmäkis efterträdare som talman väljs nästa vecka. Enligt tradition är det det näst största regeringspartiets, i det här fallet socialdemokraternas, kandidat som blir vald. Socialdemokraterna väntas föreslå Lipponen. Han lät i måndags förstå att han är ''intresserad'' av uppdraget.

TT