Ali, 12, flögs till specialistvård

Behandlas på sjukhus i Kuwait – efter vädjan till Blair

Foto: REUTERS
Ali Ismail Abbas, 12, på sjukhuset i Bagdadstadsdelen Saddam City tidigare i dag. På måndagskvällen flögs pojken ut för specialistsjukvård i Kuwait.
NYHETER

Ali Ismail Abbas, 12, öde har väckt starka reaktioner.

Pojken förlorade sina armar och sin familj i kriget – och hans sjuksköterska vädjade till premiärminister Tony Blair att rädda hans liv.

I kväll flögs Ali från Bagdad för vård i Kuwait.

Foto: REUTERS
Bilden på Ali fick världen – och myndigheterna – att reagera. Han förlorade sina armar och fick 60-procentiga brännskador i robotattacken mot hans hem.

Tolvårige Ali Ismail Abbas låg och sov när en robot slog ner i familjens hem utanför Bagdad. Grannarna drog honom livlös ur ruinerna och förde honom till det hårt ansatta Kindisjukhuset.

Han förlorade nästan hela sin familj och sina armar. Kvar blev bara Ali och hans moster Jamila, 53.

Men Alis lidande var inte över, han riskerade fortfarande en dödlig blodförgiftning.

Vädjan från hans sköterska

I går publicerade den brittiska tabloiden Daily Mirror – som konsekvent tagit ställning mot kriget – en vädjan från hans sjuksköterska Fatin Sharhad, 32. Hennes brev riktades till president George Bush och premiärminister Tony Blair – och budskapet var enkelt:

– Flyg honom från Irak eller så kommer han att dö.

I sin vädjan skrev Fatin Sharhad:

”Snälla, sänd en av era helikoptrar eller ett plan. Ni har teknologin för att kunna bomba oss, för att bygga roboten som brände ned Alis hus. Kan ni inte avvara ett enda flygplan bara för en dag så att ni räddar hans liv?”

Svaret blev först kallsinnigt. Den brittiska regeringen meddelade att man inte fått något brev och den amerikanska administrationen sa att om det var ett fall i Bagdad så var det ett amerikanskt ärende.

Blair lovade hjälpa Ali

Tony Blair fick dock samma fråga i det brittiska parlamentet. Premiärministern svarade att två skadade irakiska barn redan har flugits till Storbritannien för vård och lovade omedelbart:

– Vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa Ali.

Sedan gick det fort. På tisdagen meddelade en talesman för sjukvårdsmyndigheterna i Kuwait att Ali skulle få vård i landet.

Vi väntar honom när som helst nu. Jag informerades just av sjukvårdsministern att man under dagens regeringsmöte beslutade att flyga hit Ali, sa doktor Ahmad Al Shatti.

Han berättade att nio irakiska barn redan har fått vård i Kuwait, men sa också att det var artiklarna om Ali som fått regeringen att agera. Nu hoppas man att det ska rädda tolvåringens liv.

– Jag är väldigt optimistisk. Om han kommer hit i tid så kommer han att överleva.

Ali Ismail Abbas hälsotillstånd vållade dock stora diskussioner och först på tisdagsmorgonen vågade läkarna fatta beslutet att skicka honom till Kuwait.

Och senare på kvällen kom glädjebeskedet. Daily Mirrors nätupplaga skriver att Ali nu har lämnat sjukhuset i Bagdad – och är på väg till Kuwait.

Mattias Lundell