"Jokern" kan ha tagit sitt liv

Iraks informationsminister uppges vara död

NYHETER

När Bagdad intogs av de amerikanska soldaterna sa Iraks informationsminister Muhammed Saeed al-Sahaf:

- De otrogna begår självmord i hundratal vid Bagdads portar.

Sedan tog han sitt eget liv, enligt nya tidningsuppgifter.

Foto: AP
BLEV VÄRLDSKÄND Iraks informationsminister Muhammed Saeed al-Sahaf blev en osannolik tv-stjärna över hela världen genom sina uttalanden under kriget. När de amerikanska soldaterna intog Bagdad begick han självmord, enligt nya tidningsuppgifter. Men USA, som ser honom som joker i leken över de mest efterspanade krigsförbrytarna, tror att han gömmer sig i Syrien.

Enligt de iranska tidningarna Mardomsalari och Al Wifaq begick informationsministern självmord förra onsdagen, endast timmar innan Bagdad föll i de amerikanska soldaternas händer.

Irakiska flyktingar, som tagit sig till den iranska gränsen, uppger för tidningarna att Muhammed Saeed al-Sahaf, 63, hängde sig i den irakiska huvudstaden.

Ännu en lögn?

Men den brittiska tidningen The Guardians nätupplaga skriver att flyktingarna inte kunnat bevisa sina uppgifter och att självmordshistorien kan vara informationsministerns sista lögn för att förvirra USA.

Den iranska nyhetsbyrån Baztab rapporterar att al-Sahaf var beordrad att stanna kvar i Bagdad till slutet för att ge sken av att Saddam Husseins regim var i kontroll.

Hans framträdanden gjorde honom till krigets mest osannolika tv-stjärna.

Under sina sista dagar som informationsminister höll han flammande tal från Palestine Hotel mitt i Bagdad - samtidigt som de allierade soldaterna närmade sig staden.

- Jag garanterar er. Det finns inga amerikanska soldater i Bagdad, De är inte 15 mil inom Bagdad, sa han samma dag som USA intog stadens flygplats.

När trupperna rullade in i huvudstadens brinnande gator sa al-Sahaf triumferande:

USA säger inget

- I dag ger vi dem en riktig läxa. Som vår ledare Saddam Hussein sa: "Gud grillar deras magar i helvetet".

Det amerikanska försvarsdepartementet är enligt The Guardian informerade om självmordsryktena, men vill inte kommentera dem.

Vita husets pressekreterare Ari Fleischer har sagt att den amerikanska regeringen misstänker att före detta irakiska ledare, bland andra vice premiärminister Tariq Aziz och al-Sahaf, gömmer sig i Syrien.

Muhammed Saeed al-Sahaf var Iraks ambassadör i Sverige på 1980-talet.

1992 blev han utrikesminister i Irak, men fick sparken av Saddam Hussein 2001 efter att ha kritiserats i sonen Udays tidningar.

När han utnämndes informationsminister hämnades han genom att stänga Udays tidningar i några veckor.

Johan Edgar