...liksom fritagningen av Jessica Lynch

NYHETER

Räddningen av amerikanskan Jessica Lynch från sjukhuset i Nasirya gick inte alls till som amerikansk militär påstått.

Den framställdes som en hjältemodig bragd och fick publicitet över hela världen.

Nu berättar flera läkare på sjukhuset att verkligheten var en helt annan.

Jessica Lynch.

Det är tidningen The Times som talat med läkare på Nasiryas allmänna sjukhus.

Den unge läkare som vårdade Jessica och enligt artikeln i Times räddade hennes liv, heter Harith al-Houssona. Han var i tjänst när irakisk säkerhetstjänst tog henne till sjukhuset några dager efter att hon fängslats.

Jessica var tillsammans med en grupp på 15 personer från underhållsdetaljen som hamnade i ett bakhåll.

Medvetslös med huvudskada

Hon kom medvetslös till sjukhuset med en huvudskada, ett brutet ben och en bruten arm, blod i lungorna och andningssvårigheter.

Trots att det fanns fullt med krigsskadade på sjukhuset och ont om mediciner lyckades man sköta om Jessica så hon återfick medvetandet och hennes tillstånd blev stabilt.

Irakisk militär bevakade henne och de tillät bara en läkare att ha kontakt med henne.

Harith al-Houssona berättar om hur de blev vänner. Jessica talade med honom om sin familj, om hur hon bråkade med sin pappa om pengar och om sin pojkvän Ruben.

Trots att Nasirya bombades av amerikanska trupper tog sig Harith al-Houssona ut i stan för att leta efter juice till Jessica.

- Jag sa åt henne att hon måste äta för att bli bra och jag försökte ge henne kex. Hon skojade och sa: ”Jag vill vara smal”.

”Hon var mycket trevlig

- Jag träffar många patienter, men hon var speciell. Hon är en mycket enkel person, en soldat utan högre utbildning. Men hon var mycket, mycket trevlig och hade ett vackert ansikte och blont hår.

När Jessica hade blivit något bättre fick hon höra av av de irakiska soldaterna som vaktade henne att hon skulle föras till Bagdad.

Doktor Harith al-Houssona berättar att hon blev mycket rädd. Han fick sedan order om att flytta henne till ett annat sjukhus.

Istället för att skicka henne dit sade han till ambulansföraren att köra Jessica till en av de amerikanska posteringarna som redan fanns utanför Nasirya.

- Men när de närmade sig den amerikanska vägspärren blev de beskjutna av amerikanerna, säger Harith al-Houssona.

Ambulansen fick vända tillbaka till sjukhuset. Läkaren flyttade Jessica till en annan del av sjukhuset.

De lokala bathledarna flydde

Den första april flydde de lokala baathledarna från Nasirya och samma dag kom soldaterna och letade efter sin värdefulla fånge.

Läkarna sa till dem att de trodde Jessica var död och i den allmänna röran och brådskan valde soldaterna att lämna sjukhuset, också de flydde från staden.

Det var först natten den andra april som amerikanerna satte in trupperna in ”räddningsoperationen” som hämtade Jessica.

Först utsattes sjukhuset för bombardemang.

Sedan landade helikoptrar på sjukhusets tak. Det flygburna angreppen mötte inget motstånd. Stridsvagnar körde upp utanför.

- Amerikanerna sade efteråt att det inte fanns någon medicinsk vård här och att sjukhuset bevakades av ett starkt försvar. Men det fanns bara läkare och patienter här, ingen som kunde skjuta på dem, säger Harith al-Houssona enligt Times.

De amerikanska soldaterna satte handfängsel på fyra arbetande läkare och band dem. Samma sak gjorde de med två patienter, varav en var förlamad och den andre låg med intravenöst dropp.

De flesta andra läkarna hade flytt till skyddsummen på röntgenavdelningen.

Doktor Harith al-Houssona är mycket besviken på amerikanerna.

- Det amerikanerna säger är som berättelserna om Sinbad Sjöfararen - sagor.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM