Medborgar- garden och beväpnade gäng styr Kurdistan

NYHETER

ERBIL

Före kriget utlovade Washingtonregimen leende barn och jublande folkmassor på irakiska gator.

I storstäderna Mosul och Kirkuk syns i stället grupper av unga skrikande män dra fram på gatorna och skjuta in i hus, byggnader, på bilar och på varandra.

ERBIL,

KURDISTAN

Foto: REUTERS
Turkmener demonstrerar i Kirkuk för att Turkiet ska invadera staden.

Skrämda människor har barrikaderat sina hem, medborgargarden bildas för att försvara sig mot laglösheten och folkgrupper de anser som fiender.

Tvångsförflyttades

Hoppet om en smidig övergång från en totalitär diktatur till ett demokratiskt styre tycks avlägset.

Kurderna vill återta kontrollen över de oljerika städerna Kirkuk och Mosul för att återflytta de hundratusentals kurder som tvångsförflyttades därifrån i samband med Saddam Husseins arabiseringspolitik. Detta har lett till att kurder fördrivit eller misshandlat araber.

Ända sedan ottomanerna styrde Irak finns också ett hat mellan kurder och turkmener. Det historiska hatet har lett till regelrätta strider mellan de båda folkslagen.

Minst 60 döda

Kurderna anklagar turkmenerna för att provocera fram upplopp som ska leda till att Turkiet ska invadera norra Irak för att skydda sitt "brödrafolk". Turkmenerna å sin sida anklagar kurderna för att vilja köra ut dem från staden och själva lägga beslag på oljerikedomar som ska lägga grunden för ett framtida självständigt Kurdistan.

Än värre är det i den historiska staden Mosul som har 1,5 miljoner invånare och anses vara hem för nationalistiska araber.

I de våldsamma etniska konflikter som blossat upp där och krävt minst 60 döda och hundratals skadade, enligt läkare på stadens sjukhus, anklagar kurderna araberna för att ha mördat och fördrivit dem från sina hem.

Femtekolonnare

Araberna å sin sida hävdar bland annat att kurder är separatister och femtekolonnare som hjälpte fienden Iran i kriget mot Irak mellan åren 1980 och 1988. Dessutom uttrycker araberna i Mosul ett öppet hat över att amerikanarna ockuperat deras land och tagit kontroll över rikedomarna.

Beviset, hävdar de, är att amerikanarna säkrade oljekällorna i stället för att förhindra den våg av laglöshet som bröt ut efter att irakiska styrkor lämnade Kirkuk och Mosul.

Mustafa Can