”Saddams spionchef finns i Syrien”

USA riktar nya anklagelser mot Syrien

NYHETER

Chefen för Saddam Husseins fruktade underrättelsetjänst gömmer sig i Syrien.

Där hävdar USA, som fortsätter att skärpa tonen mot Iraks grannland Syrien.

På tisdagen uppgav källor inom Vita Huset att Farouk Hijazi, tidigare chef för Saddam Husseins underrättelsetjänst, har tagit sig till Syrien. Han ska ha flytt dit från Tunisien, där han tjänstgjorde som Iraks ambassadör under kriget, uppger den amerikanska nyhetskanalen CNN.

USA misstänker att Farouk Hijazi var inblandad i mordförsöket på George Bush den äldre 1993.

USA har tidigare anklagat Syrien för att ha massförstörelsevapen och för att ha hjälpt Saddam Hussein och hans närmaste män att försvinna.

- Vi har farhågor, som vi framfört direkt och kraftfullt till Syrien, att några av de irakiska ledare som är skyldiga till brott kan ha tagit sin tillflykt till Syrien, säger utrikesminister Colin Powell till CNN.

Men trots den skärpta tonen har USA inte för avsikt att anfalla Syrien, säger han.

- Irak var ett speciellt fall.

Protester mot hoten mot Syrien

De sex arabstaterna i samarbetsrådet GCC avvisade på tisdagen USA:s anklagelser mot Syrien om att landet utvecklar kemiska stridsmedel och hyser irakiska ledare. Samtidigt efterlyste de sex länderna vid Persiska viken ett snabbt slut på den utländska ockupationen av Irak.

– Vi anser att hotet mot Syrien bör upphöra. Vi tror inte att Syrien vill ha krig eller trappa upp situationen, sa Qatars utrikesminister Schejk Hamad bin Jassim al-Thani.

Syrien har avvisat de amerikanska anklagelserna som hot och lögner med syfte att främja Israels intressen.

Schejk Hamad sade också att de sex staterna vill att den USA-ledda alliansens styrkor dras tillbaka från Irak så snart som möjligt och att kontrollen av landet lämnas över till dess befolkning.

Fredrik Rundkvist, TT