Viruslarm på charterorten

Svenska turister: Nu väntar många här på sin dödsdom

NYHETER

När flygplanet hade landat i Malaga stormade sjukvårdare med munskydd ombord.

De förde bort två kineser som misstänks ha insjuknat i sars.

– Det fanns massvis med svenskar på planet. Folk blev livrädda, säger passageraren Magnus Ullman, 56.

Spanairs flygplan från Barcelona landade i Malaga klockan 15.03 i går eftermiddag. Det dröjde inte länge förrän passagerarna förstod att något inte stod rätt till.

– Flygplanet körde inte fram till någon terminal utan blev stående på plattan. Personalen gav ingen information, säger Magnus Ullman från Djursholm.

Efter en stund såg han hur flera ambulanser och polisbilar körde fram. Sjukvårdare med munskydd gick ombord.

De tog med sig två kinesiska medborgare som satt på rad 12. De hade visat symptom på sars – den svåra lungsjukdom som tidigare var känd som sal – och fördes till isolering.

”Det känns läskigt”

– När vi förstod att det handlade om sars spred sig rädslan bland passagerarna. Det känns läskigt, inte minst med tanke på hur lätt det är att bli smittad i ett flygplan.

Efter 20 minuter fick de cirka 150 passagerarna gå av flygplanet.

De fick dock inte lämna flygplatsen förrän efter ytterligare en och en halv timme.

– Alla passagerare var tvungna att fylla i ett hälsoformulär innan vi släpptes i väg. En läkare sa att de som får minsta feber inom tio dagar måste söka vård. Nu kommer många att gå omkring och vänta på sin dödsdom.

Magnus Ullman och hans fru Küllike satt fem rader bort från kineserna. Nu pustar de ut i sin lägenhet i Los Arqueros.

– Vi ska fira påsken här nere och det är vi inte ensamma om. Majoriteten av passagerarna var svenskar som hade startat resan i Stockholm.

Misstänkt sars-fall

Samtidigt som dramat i Malaga omhändertogs en tysk passagerare från Peking på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn. Mannen fördes till Rigshospitalet med misstänkt symptom på sars.

En sjuksköterska ombord ansåg att mannen led av en vanlig halsinfektion, men när hans feber steg under färden beslöts om sjukhusvård.

”Vi tar inga risker”

– När det gäller flyg från Kina tar vi inga risker, sa Erik Kristiansen på polisen vid Kastrup.

I Hongkong rapporterades i går ytterligare nio dödsfall i sars. Därmed har hittills minst 154 personer dött av sjukdomen. Mer än 3 400 har smittats, enligt WHO.

I Sverige har 18 misstänkta fall rapporterats. Tre av patienterna låg i går kväll fortfarande kvar på sjukhus, enligt Smittskyddsinstitutet.

Hans Österman