Ligaledaren häktad för grovt knarkbrott

Misstänks ha deltagit i omfattande kokainsmuggling

NYHETER

I eftermiddag häktades 34-åringen – utpekad som en av ledarna i Stockholms undre värld – misstänkt för grovt narkotikabrott.

Ett massivt polisuppbåd bevakade Sollentuna tingsrätt.

– Vi har fått information om ett eventuellt fritagningsförsök, säger kriminalinspektör Hans Östlund.

Spaningsroteln vid polisen i Norrort har under en lång tid arbetet för att nysta upp den misstänkta kokainhärvan. Fem personer satt redan häktade när den 34-årige ligaledaren fördes in till rättssalen.

Tingsrätten valde att gå på åklagarens linje. Ligaledaren häktades på sannolika skäl misstänkt för grov varusmuggling, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. 34-åringen erkände vapenbrottet, men tillbakavisade de övriga misstankarna.

Senare under onsdagen beslutade tingsrätten att häkta en av 34-åringens närmaste män.

Männen greps i centrala Stockholm i måndagskväll. Civila spanare slog till mot ligaledaren på Birger Jarlsgatan. Strax därefter greps en 33-årig man – en av ligaledarens livvakter och närmaste män – några kvarter därifrån.

Kraftig polisbevakning

Onsdagens häktningsförhandlingar sker under kraftig polisbevakning. Trots att ligaledaren nu sitter i polishuset i Sollentuna och kommer att föras direkt in i rättssalen fruktar polisen ett fritagningsförsök.

– Vi har fått information om ett eventuellt fritagningsförsök, säger Hans Östlund, chef för spaningsroteln vid polisen i Norrort.

– Det är därför vi har vidtagit åtgärder.

Ligaledaren misstänks för delaktighet i en större kokainhärva – polisen tror att stora partier smugglats från Bulgarien och forna Jugoslavien. Och han betraktas av polisen som en förgrundsgestalt i Stockholms undre värld.

Mannen har flera gånger förklarat att han inte är kopplad till någon brottslig verksamhet, utan säger sig syssla med affärer i utlandet. Polisen har dock ägnat stor uppmärksamhet åt mannen de senaste åren.

Misstänktes för mord

Förra året misstänktes mannen för att tillsammans med två kamrater ha mördat en man – men samtliga friades av tingsrätten. Och så sent som förra månaden misstänkte polisen att han och två kamrater skulle mördas. Polisen stoppade dock planerna och grep tre misstänkta. I samband med gripandena beslagtogs pistoler, automatvapen, sprängmedel och ammunition.

34-åringen är dömd för narkotikabrott, dopningsbrott, grov misshandel, förberedelse till rån, ekobrott och vapenbrott.

Mattias Lundell, Anders Johansson