Gift i ekologiskt odlade grönsaker

Rester av bekämpningsmedel i livsmedelsverkets stickprov

NYHETER

UPPSALA

Bekämpningsmedel i ekologiskt odlade morötter och förbjudna medel i spenat, salladskål och vete. Det blev facit när Livsmedelsverket tog stickprov på svenskodlade grönsaker.

De två morotsprover av fem som innehöll medlet iprodion mot svamp kom båda från samma odlare. Halterna var låga - 0,04 milligram per kilo där medlets gränsvärde är 0,3 milligram.

- Men inte ens det får ju förekomma i ekologiskt odlat, säger Michael Giese hos Krav som organiserar svenska ekoodlare.

Krav fick Livsmedelsverkets besked i förra veckan och gjorde dagen efter ett oanmält besök hos odlaren. På gården odlas både konventionellt och ekologiskt vilket kräver en god ordning så att produkterna inte blandas ihop.

Exakt vad som hänt i det aktuella fallet utreds nu av Krav. Tills vidare är odlaren avstängd. Enligt Giese är detta första gången en Krav-odlad grönsak med bekämpningsmedel hamnar i butikerna. Krav:s egna kontroller kan avslöja fel, men då stoppas produkterna tidigare, säger han.

- Det handlar väldigt sällan om medvetet fusk.

Oacceptabelt resultat

Även prover från frukt och grönt som odlats i så kallad integrerad produktion, som ska vara "miljövänlig" och med "respekt för naturen", uppvisade överskridna gränsvärden för bekämpningsmedel.

Två prover på purjolök innehöll samma svampmedel som morötterna. Ett spenatprov innehöll det förbjudna medlet ditiokarbameter och ett prov på salladskål visade det otillåtna permetrin.

Dessutom visade sig konventionellt odlat vete innehålla det förbjudna stråförkortningsmedlet klormekvat i 13 prover av 65. Ett helt oacceptabelt resultat, enligt Livsmedelsverket.

Konsumentföreningen (KF) i Stockholm anser att de lantbrukare som inte håller sig till lagen borde polisanmälas, av sina egna organisationer eller av myndigheter.

- Det är uppseendeväckande att så många har sprutat ett helt förbjudet medel i vete, säger Louise Ungerth, föreningens chef för konsumentfrågor.

Kontrollen ska skärpas

Även böndernas egen organisation Lantmännen har reagerat efter att spannmålskunder uppmärksammat det förbjudna stråförkortningsmedlet, som är ett hormonpreparat.

Enligt Margaretha Minsér vid Lantmännen ska kontrollen skärpas inför kommande skörd. Lantbrukstidningen ATL skriver att de skyldiga lantbrukarna kan drabbas av straffavgifter på 100 000 kronor.

Livsmedelsverket tog samtliga stickprover i april och december förra året. Verket hittade inga bekämpningsmedel över gränsvärdet i de 223 proverna på konventionellt odlade frukter och grönsaker.

Britt Ledberg/TT