EU:s utvidgning undertecknad

Högtidlig ceremoni i Aten i dag

Foto: AP
Här är alla ledarna i det nya EU med ytterligare tio länder och 75 miljoner medborgare. Större bild Öppnas i nytt fönster
NYHETER

ATEN

EU:s utvidgning firades vid en högtidlig ceremoni i Aten på onsdagen.

De tio nya länderna blir medlemmar i en union med djupa sprickor.

De 25 ledarna från nuvarande och blivande EU-länder samlades vid foten av Akropolis för att underteckna de nya medlemsavtalen. Atenare, turister och demonstranter som protesterade mot Irakkriget hölls på avstånd med omfattande avspärrningar och 11 000 poliser.

- I dag är en historisk dag, eftersom vi nu överbryggar uppdelningen av en kontinent som en gång var delad i öst och väst, sade EU:s ordförande, den grekiske premiärministern Kostas Simitis.

Ceremonin hölls i skuggan av pelarna från en marknadsplats som användes två hundra år före Kristus i staden där demokratin föddes. Statsminister Göran Persson, som stod långt ned på talarlistan, fick improvisera så gott han kunde för att inte återupprepa ord som ''demokratins vagga'' och ''Berlinmurens fall''.

- Vi är alla medlemmar i en familj med samma värderingar; frihet, solidaritet och jämlikhet, sade han.

Observatörer

De tio nya EU-länderna, de flesta från det forna östblocket, blir fullvärdiga medlemmar först 1 maj 2004. Men i och med signeringen av medlemsavtalen släpps de nu in som observatörer i EU-parlamentet och i ministermötena.

Med utvidgningen ökar EU:s befolkning från 375 till 450 miljoner människor. Det dröjer dock flera år innan också valutaunionen EMU och passunionen Schengen utvidgas österut.

För de blivande medlemmarna i Östeuropa är EU-medlemskapet efterlängtat. Alla har ännu inte folkomröstat, men de väntas säga ja till EU med klar majoritet.

Tjeckiens premiärminister Vladimir Spidla betecknade ceremonin som det definitiva slutet på ett långt, svårt och blodigt kapitel i sitt lands historia.

Djup klyfta

Cypern hoppas att EU ska ge ökat ekonomiskt välstånd, men det är bara den grekcypriotiska delen av ön som nu blir medlem. President Tassos Papadopoulos lovade att fortsätta ansträngningarna för att återförena ön.

Bakom den harmoni som visades upp i Aten finns en oro för att en union med 25 medlemsstater ska lamslås. Redan i dag kämpar EU för att överbrygga den djupa klyfta som Irakkriget åstadkommit. De nya länderna har dragits in i dispyten. Strax före krigsutbrottet läxades de upp av den franske presidenten Jacques Chirac för deras stöd till USA.

En djup spricka håller också på att uppstå när EU:s institutioner och ledning ska reformeras . De flesta nya medlemmarna har anslutit sig till gruppen av små EU-länder, som vill hindra att de stora ökar sin makt.

Peter Wallberg/TT