Åtalade för grovt sexbrott - släpps i väntan på dom

Kvinnan är livrädd för att möta de fyra männen på gatan

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
här möttes de Den 35-åriga kvinnan hade träffat några av de nu åtalade männen på en sportbar i Tumba tidigare på kvällen. Hon minns inte hur det gick till - men plötsligt var de i hennes lägenhet. Hon tror att hon drogats av en preparerad cigarett. Männen säger att hon självmant bjöd hem dem på efterfest.
NYHETER

De fyra män som åtalats för grova sexuella övergrepp mot en 35-årig tvåbarnsmamma i Tumba släpptes efter rättegången.

Nu kan kvinnan riskera att möta dem.

- Hon vågar inte gå ut, säger hennes målsägandebiträde Nils Uggla.

Männen, 20-22 år gamla, ska ha begått de misstänkta övergreppen i kvinnans lägenhet. Åklagaren beskriver gärningen som särskilt hänsynslös: de var flera gärningsmän, de hade sex med henne under minst fyra timmar och de fotograferade övergreppen.

Kvinnan var redlös och säger att hon drogats. Det har inte gått att visa. Eftersom kvinnan då anses ha berusat sig själv åtalades männen för grovt sexuellt utnyttjande, och inte våldtäkt. Det gick heller inte att visa att våld eller hot om våld förekommit.

Kvinnan mår dåligt

Häktning fram till domen är inte obligatorisk när det gäller grovt sexuellt utnyttjande.

Enligt advokat Nils Uggla mår kvinnan hemskt dåligt.

Besöksförbud

- Hon är rädd att vistas ute. Männen har besöksförbud, men vem vet att de följer det? Dessutom är en inte alltför vågad slutsats att de frikänns, eftersom de släppts. Det är alltså risk att kvinnan inte blir trodd av rätten och det känner hon stort obehag inför.

Kvinnan går i terapi, hon orkar inte jobba och får hjälp av närstående för att ta hand om barnen. Hon har tvingats flytta och fått skyddad adress efter att ha blivit trakasserad.

Schyman är upprörd

Gudrun Schyman, som upprörts över flera sexualbrottsmål, tycker att man borde kunna åtala för våldtäkt även när kvinnan berusat sig själv.

- De lagar som finns nu är sprungna ur dåtidens syn på männens ohämmade sexualitet. Det är nödvändigt med nya lagar, och att sätta in kraftfulla utbildningsåtgärder i rättsväsendet när det gäller brott mot kvinnor.

Kammaråklagare Karolina Olsson yrkade på att männen skulle stanna i häktet. Trots frisläppandet tror hon att de kan fällas.

- Man ska tänka på att straffvärdet kan vara högre på grovt sexuellt utnyttjande än på våldtäkt. Däremot kan jag tycka att eftersom våldtäkt i folkmun är att ha sex med någon som inte vill, blir det lite knasigt att vi jurister rubricerar annorlunda.

Männen medger att de haft sex med kvinnan, men hävdar att hon ville.

Sexualbrottslagen ska ändras

Cecilia Gustavsson