Åsne får kritik – men bara av män

NYHETER

I veckor har Åsne Seierstad levt med bomberna mot Bagdad.

Nu får hon kritik - från män.

- Folk får mena vad de vill. Jag kan inte bry mig om vad andra säger.

Kritiken började med att en manlig svensk tv-kritiker skrev att "nu kan dokusåpans hjältinna åka hem till Oslo och räkna pengar. För Åsne var kriget en bra affär."

Den fortsatte hemma i Norge. I förrgår räknade Dagens Næringsliv ut att hon tjänar upp till 70 000 kronor per dag under sin tid i kriget: "Det är rimligt att anta att hon kan fakturera cirka två miljoner kronor från sina uppdragsgivare."

Och Dagbladet skrev under rubriken: I dag snakker vi om:

Bedöms efter kön

"Vad tänker hon om sin egen säkerhet där hon står med stora blå ögon och ser in i kameran? Åsne Guldahl Seierstad är den klassiska historien om duktig flicka från lyckad urban norsk medelklass. Med professorspappa och författarmamma blev hon uppfostrad till solidaritet med världens fattiga."

Kommentaren fick chefen för Norska filminstitutet, Vigdis Lian, att skriva ett inlägg med rubriken "Hur tokig får man lov att bli?"

Vigdis skrev: "Att en välutbildad journalist med bra utseende ska bli föremål för så mycket förtäckt chikanerande är en gåta.

Vad är det som är så hotfullt med henne att det tas en hel spalt i anspråk för att misskreditera hennes journalistik? Stora blå ögon har tydligen inte samma överbevisande effekt som dagsgammalt skägg och hög stämma."

Enligt genusforskaren Wenche Müleisen utsätts Åsne Seierstad för en klassisk könsretorik:

- Hon uppfattas inte som journalist, utan som kvinnlig journalist. Tyvärr ser vi ofta att kvinnor blir reducerade till sitt kön.

Jobbat dag och natt

Åsne Seierstad reste till Irak den 15 januari. Hon har jobbat dag och natt och levererat artiklar och inslag till åtta europeiska tidningar, fem tv-kanaler och fem radiostationer.

Hon har bott på Hotel Palestine i Bagdad tillsammans med 100 andra journalister - två av dem har dödats i attackerna och fyra skadats svårt.

I dag är hon mycket trött.

- Jag har en dag kvar att jobba. Jag drar hem till helgen. Det ska bli dejligt. Nu är jag sliten, säger hon till Aftonbladet.

Kritiken från den svenska tv-krönikören och norska kolleger bryr hon sig inte mycket om.

- Jag har inget klokt att säga om dem, jag är så sliten. Jag kan inte bry mig om vad andra säger. I morgon lämnar hon Bagdad, på lördag landar hon i Oslo.

Påsken vill hon fira med familjen i Lillehammer.

Petter Ovander