SR-reporterns rum ett eldhav

Svenska journalister nära bli innebrända på hotellet i Bagdad

Foto: AP
SLÄCKTE MED TRÄDGÅRDSSLANG Brandröken ligger fortfarande tät över Bagdad. I går träffades hotell Sagman, där Sveriges Radios Bengt Therner och SVT:s Bengt Norborg och Rickard Collsiöö bodde, av en spårljusprojektil. - Personalen fick släcka med en trädgårdsslang, säger Bengt Norborg.
NYHETER

Sveriges Radios Bengt Therner tog skydd i grannrummet när han hörde skottlossning utanför hotellet i Bagdad.

Då sköts en spårljusprojektil rakt in i hans rum som blev ett eldhav.

- Om jag varit kvar hade jag dött, säger han.

Foto: SVT
Sveriges Radios Bengt Therner hade änglavakt när hans rum träffades av en spårljusprojektil.

På hotell Sagman i Bagdad bodde även Sveriges Televisions Bengt Norborg och Rikard Collsiöö, som tvingades sparka in dörrar i rökfyllda korridorer för att ta sig ut.

Men Bengt Therner, utsänd från Sveriges Radio, och de övriga nordiska journalisterna, inklusive en norrman och en finländare, lyckades undkomma attacken mot hotell Sagman utan att skadas.

Journalisterna hörde vild skottlossning utanför hotellet natten till i går. Troligtvis var det plundrare eller medborgargarden.

Lämnade rummet

Bengt Therner lämnade sitt hotellrum och gick in i ett grannrum där han lade ut sin bandspelare i ett fönster för att spela in ljudet.

Sedan gick han in till en amerikansk kollega för att ta skydd.

Samtidigt sköts spårljusprojektilen in i hans rum, som snabbt flammade upp i ett eldhav.

- Först blev det ett väldigt brakande, sparkande och vrål i hotellet som vi trodde stormades av någon mobb eller banditer. Så vi gömde oss i badrummet, berättar Bengt Therner i Radioekot.

Men oväsendet kom från SVT:s team på våningen över som desperat kämpade sig genom röken och mörkret för att ta sig ut.

- Det var så rökfyllt att man inte såg handen framför sig. Vi virade handdukar runt ansiktena och sprang hukande ner för trapporna, berättar Bengt Norborg för Aftonbladet.

För Bengt Therner hade hotellbranden kunnat sluta riktigt olyckligt om han inte lämnat rummet strax före attacken.

Hans rum antändes snabbt och hela hans utrustning, inklusive skyddsväst, hjälm och satellittelefon, förstördes.

Västen nära smälta

- Jag försökte få upp dörren först, men det gick inte för handtaget var glödhett, sedan fick jag upp det till slut och kröp två meter in och fick tag i min skyddsväst, för där har jag passet. Västen höll då på att smälta, säger Bengt Therner.

Enligt Bengt Norborg var det en heroisk insats av hotellpersonalen och frivilliga irakier som gjorde att inte hela hotellet brann upp.

- De lyckades släcka elden genom att klättra upp på fasaden med någon slags trädgårdsslang, säger han till Aftonbladet.

Hotellet öppnade på nytt i söndags efter att ha varit stängt under kriget - med de nordiska journalisterna som första gäster.

Johan Edgar