En anhållen för studentmordet

Pojkvännen såg sin mördade flickvän genom ett fönster

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
låg mördad i studentrummet Den 24-åriga kvinnan hade inte synts till på några dagar. De andra studenterna i huset trodde hon var bortrest. Men när pojkvännen kom från Tjeckien för att fira påsk hittade han 24-åringen mördad.
NYHETER

UPPSALA

Mordet på den 24-åriga tjeckiska utbytesstudenten kan vara på väg att klaras upp.

I kväll utfärdades rikslarm efter en person – som anhållits i sin frånvaro.

Aftonbladet i går.

En person anhölls i eftermiddagen i sin frånvaro.

– Vittnesförhör och den kriminaltekniska undersökningen fick oss att se i en viss riktning, säger kriminalinspektör Christer Nordström.

Polisen är mycket förtegen om den misstänkte. Beslutet fattades vid 14-tiden av biträdande chefsåklagare Gunilla Strömblad och allt kring ärendet skyddas av förundersöknings- sekretessen.

Åklagaren förtegen

När aftonbladet.se når Gunilla Strömblad vill hon inte uppge om den anhållne är en kvinna eller man. Och polisen säger att man måste vara försiktiga, eftersom den anhållne ännu inte har gripits.

Den 24-åriga kvinnan hittades mördad i sin studentlägenhet utanför Uppsala i tisdags kväll. Utbytesstudenten – som kom från Tjeckien – skulle ha firat påskledigheten tillsammans med sin pojkvän.

Klättrade upp längs husväggen

Men hon mötte honom aldrig när han kom till Sverige med flyg. I stället sökte han upp henne i studenthemmet – och fann henne död genom att klättra upp längs husväggen och titta in genom ett fönster.

Kvinnan hade då legat död i flera dygn – de andra studenterna i huset trodde att hon inte var hemma. De hade knackat på, men ingen öppnade.

Sista gången hon sågs i livet var under en tenta i lördags. Senare på kvällen var det fest i huset, men kvinnan dök aldrig upp. En misstanke gäller att hon mördades under timmarna däremellan.

Strypsnara hittad

Enligt Upsala Nya Tidning hittades en strypsnara på platsen. Och polisen uppges misstänka att hon ströps eller kvävdes till döds.

Den 24-åriga tjeckiskan kom till Uppsala i januari och var utbytesstudent vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Hon bodde i en röd trävilla på skolans område i Ultuna tillsammans med ytterligare sex utländska studenter.

Hennes pojkvän togs om hand av en bekant som också studerar på skolan. Och på torsdagen flög pojkvännen hem till Prag.

Kvinnan var agronom vid jordbruksuniversitetet i Prag. På SLU läste hon kurser i markbiologi och mikrobiologi.

Mattias Lundell, Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM