Vittnen: ”Saddam överlevde bombattacken”

USA-flyg bombade fel byggnad

NYHETER

Saddam Hussein överlevde bombattacken mot restaurangen i Bagdad.

Det säger ögonvittnen som såg den irakiske presidenten och hans son Uday i närheten efter anfallet.

- De var med och röjde bland bråten efteråt, säger vittnena till nyhetskanalen al-Jazira.

Foto: ap
bara ruiner kvar USA bombade en restaurang i distriktet Mansur i Bagdad – efter tips om att Saddam och hans son fanns i byggnaden. Enligt nya uppgifter ska ögonvittnen ha sett Saddam strax efter attacken. ”Han var med och röjde bland bråten efteråt”, säger ett vittne.

Den 8 april fällde amerikanskt bombflyg fyra stora bunkerbrytande bomber mot ett mål i Mansurdistriktet i centrala Bagdad.

USA hade fått tips om att Saddam och hans närmaste män befann sig i en restaurang i området.

Bomberna förvandlade flera byggnader till smulor. Allt som återstår är en tio meter djup krater. 14 civila människor, varav sju barn, dödades i anfallet.

Men Saddam överlevde attacken. Han befann sig nämligen i en annan byggnad – en vit villa i närheten. Det säger vittnen som uppger att de sett honom efter attacken.

– Saddam Hussein har en bostad här i området, det är väl känt, säger ett ögonvittne till den arabiska nyhetskanalen al-Jazira.

Utkast till tal ligger kvar

Mansurdistriktet är den riktigt fashionabla stadsdelen i Bagdad. Området ligger nära Tigris västra strand. Där trängs lyxrestauranger och flotta villor.

Det var där som stödet var som starkast för den irakiske presidenten. Och där ligger en av Saddam Husseins många bostäder, en stor vit villa.

När al-Jazira besökte byggnaden var den fortfarande helt intakt.

En uniformsrock och lite andra kläder på en enkel klädhängare utan galgar bredvid en dörr.

Sängen slarvigt bäddad i sovrummet .

En urdrucken kaffekopp och ett glas vatten på skrivbordet i arbetsrummet. Presidentens officiella stämplar. Ett utkast till ett tal på ett bord.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM