”Dajana har utvecklats mest”

Läd chattet med Monica Einarsson

NYHETER

På söndag går den stora finalen i Fame Factory av stapeln och säsongens vinnare utses. En av dem som har lett eleverna till framgång är Monica Einarsson, sångpedagog och skolans rektor. I dag chattade hon på aftonbladet.se och här kan du läsa sammandraget.

Monica säger: Hej nu är jag här, det är bara att ställa frågor!

knasen säger: vad ser du när du hör en elev sjunga första gången?sångrösten vad den kan bli eller vad den är?

Monica säger: Jag brukar försöka se helheten och lyssnar till röstmaterialet. Men det är inte bara rösten som gör en artist utan även utstrålningen.

Kenta säger: Hej Monica! En polare till mig påstår att det är bättre att gå till en talpedagog istället för sångpedagog om man skall lära dig sjunga. Ligger det något i det?

Monica säger: Hej Kenta! Det är upp till var och en, men ska man lära sig sjunga bör man nog gå till en sångpedagog. Har man däremot talproblem bör man uppsöka talpedagog.

sara säger: håller du kontakt med förra årets elever?

och vilken va kullarna tycker du är bättre?

Monica säger: Hej Sara! Mitt hjärta finns hos dem alla. Jag har har fortfarande kontakt med den förra kullen, men jag kan inte säga att någon kull är bättre än den andra.

Tomas säger: Du är UNDERBAR Monica :) Varför tror du att just du blev påtänkt som sångpedagog för skolan?

Monica säger: Får verkligen tacka, Tomas, det värmer! Har stått på scenen själv i många år, har undervisat och jobbat med många i branschen och tror att jobbet kom via en rekommendation. Är inte så traditionell i mitt arbetssätt - det kan vara en sak.

gurra säger: Hoppas att Dennis kommer med till finalen! Vem tror du gör det? Vem tycker du har gjort mest framsteg hitills?

Monica säger: Alla som har kämpat sig fram till veckofinalerna är väl värda. Jag känner dem så väl så det är svårt för mig att säga. Angående framsteg så har alla utgått från olika positioner men mest extrema framsteg har Dajana gjort.

Nick säger: Kan man förbättra sin sång genom träning även vid högre ålder?

Monica säger: Det kan man absolut göra, övning ger färdighet. Det är aldrig för sent att börja öva.

Petra säger: Hej Monica! Först vill jag säga att du är heeelt fantastisk! det är som om du har en magisk gåva på ngt sätt! Otroligt! En fråga som jag själv funderar på är om alla kan lära sig sjunga bättre än bra? Alla som inte är tondöva förstås ;)

Monica säger: Tack för alla superlativ Petra! Jag har ett vältränat öra och lyssnar utifrån vad eleven har att presentera. Man behöver små medel: att ge förhoppning om att alla kan lära sig sjunga vore dock fel...

Kenta säger: Vem anser du är Sveriges bästa sångare/sångerska?

Monica säger: Jag anser att Tommy Körberg har en av de mest unika rösterna i detta land!

Sara säger: Från början kändes det som om du inte riktigt gillade Davids stil av musik. Nu när han uppträder på veckofinalerna ser du så stolt ut, har du ändrat åsikt eller ser du en stor förändring av David?

Monica säger: Jag har alltid tyckt om David! En person med en säregen stil måste man vara lite försiktigt med, därför har hans arbete gått väldigt metodiskt fram. Jag är stolt över att han har hittat sig själv. Jag tvingar aldrig på någon en speciell musikstil.

merim säger: hej hur är det att va på fame factory

Monica säger: För mig som rektor har det inneburit många och långa intressanta arbetsdagar. Som rektor får man ibland vara "the bad guy" medan man som pedagog får vara "the good guy"! Det har varit fantastiskt roligt att lära känna dem så väl allihopa.

Misan säger: Hej Monica!

Jag undrar varför Bert får lov att göra precis som han vill.

Monica säger: Bert får väl inte alltid göra precis som han vill, men det är alltid långa samtal oss emellan. Han är en man med en stark vilja, men det är inte alltid han får sin vilja igenom.

sandra säger: Du måste vara en av sveriges bästa sångpedagoger....

Ger du privatlektioner? (hur ska man göra för att få en sådan?)

Monica säger: Jag är så uppbokad, men kommer eventuellt ordna sommarkurser.

Lina säger: vet du vad som hände med Micke M från förra säsongen?

Monica säger: Jag vet inte så mycket, men jag vet att han arbetar på material till en skiva. Han är en unik musiker, men jag har tyvärr inte så mycket kontakt med honom.

Kenta säger: Nämn tre saker (eller fler) som man absolut bör tänka på när man skall sjunga?

Monica säger: En god andning, en god hållning och en tydlighet i sin text. Att man vet vad man sjungar, hur vill man beröra och vad vill man förmedla.

Christer,Jkpg säger: Jag tycker att informationen från FF är dålig vad det gäller inröstningen av sista eleven till final. När ges det besked om det??

Monica säger: Det vet jag ingenting om, tyvärr, men det kanske kan förbättras. För oss som jobbat med det känns det ganska klart...

Åsa säger: Kommer du att vara med på audition-turnén i sommar?

Monica säger: Än så länge är inget bestämt, nu njuter jag i stället av aprilsolen.

Gabriel säger: Vilken låt är din favoritlåt?

Monica säger: Eftersom jag jobbar med så många genrer så har jag ingen direkt favorit.

daniel säger: Hej! Hur viktig är rösten i förhållande till personligheten för att "slå"?

Monica säger: Man måste ha ett material att jobba med, en röst som förmedlar något. Personligheten och rösten hör ju ihop.

Matilda säger: Vem tycker du har utvecklas mest?

Monica säger: Dajana som sagt, men alla har gjort framsteg.

Charlotte säger: Om du fick välja en eller två stora artister som du skulle vilja arbeta med, träna, vem/vilka skulle det vara och i sådana fall varför?

Monica säger: Oj! Att få jobba ihop med Barbara Streisand vore fantastiskt, men hon behöver banne mig ingen hjälp från mig.

Älskar Fame Factory!! säger: Hur många deltagare kommer det att vara i finalen på söndag?

Monica säger: Det ska vara sex stycken, den sista röstades in av publik.

karin23 säger: Vem av årets elever tror du kommer att gå längst i sin karriär?

Monica säger: Svårt att säga, alla har ju olika mål. Vet inte om alla vill stå som soloartister. Det beror på vad man siktar på...

MariaJ säger: Är eleverna kvar på skolan nu?

Monica säger: De har fullt upp med att förbereda sig för finalen!

Erika_87 säger: Hej! vilka av eleverna på skolan har fått skivkontrakt?

Monica säger: Det har pratats mycket om detta, men vilka som skrivit på vet jag inte. Martin och Peter spelar in just nu, det vet jag..

matbub säger: har ni inte några sommarkurser på famefactory

jag känner att jag skulle vilja gå på skolan.

Monica säger: Tyvärr har vi inget, men det är kanske ett gott uppslag.

Erika_87 säger: Hej! vem tror du har störst chans att vinna finalen?

Monica säger: Den som känner sig mest laddad, går ut med en ärlig känsla och utgår från sig själv kommer att vinna!

Monica säger: Jag vill tacka för alla roliga frågor och blir det en fortsatt Fame Factory hoppas jag att ni är med oss. Samtidigt önskar jag er alla en riktigt trevlig påsk!