Strömstadspolisen laddar inför norsk raggarinvasion

Bilburnas ogenerade beteende generar norsk minister

NYHETER

De senaste åren har skärtorsdagens årliga norska raggarparad i Strömstad urartat.

Norrmännen kissar i blomsterlådor och kastar tomflaskor från bilarna.

Norska kulturministern är generad och kommunalrådet i Strömstad säger välkommen men höjer beredskapen.

Skärtorsdagen är en ledig dag i Norge, och för tiotusentals norrmän är det en tradition att handla och festa i Strömstad.

Just raggarparaden är ett inslag som de bofasta gärna går ut och tittar på.

Men de senaste åren har fyllbråken tagit överhanden.

- Det är trevligt med de dekorerade raggarbilarna som återkommer årligen. Baksidan är glaskross och förstörelse, säger kommunalrådet i Strömstad, Erland Lundqvist, (c), till aftonbladet.se på torsdagsmiddagen.

Är det bara norrmän som deltar i bråken?

- Ja, bara norrmän. Det är inte fråga om kravaller men litet ovärdigt. Det har urartat, de kissar i blomsterlådor och kastar tomflaskor från bilarna så det blir en massa glaskross.

Skadegörelse och bråk

Polisen i Strömstad förberett sig för skärtorsdagens invasion. Det brukar bli skadegörelse och bråk mellan de norska gängen.

- Vi har fått viss personalförstärkning från Stenungssund och Uddevallaoch hittills har det varit lugnt, säger inre befälet Tage Ödlund hos polisen i Strömstad.

- Det står en hel del folk utmed gatorna, både strömstadsbor och norrmän och tittat på bilarna. Norrmännen kallar det "kolonnekörning".

I eftermiddag kommer en polishelikopter att övervaka trafiken.

Vädjar om bättre skick

Den norska kulturministern Valgerd Svarstad Haugland har sagt att hon är generad över sina landsmäns fyllefestande i Strömstad. I år vädjar hon till dem att inte härja runt i Sverige som de tidigare gjort.

Men Strömstad med sina drygt 11.000 bofasta vill absolut inte bli av med norrmännen.

- En normal dag har vi 25 000 – 30 000 besökare här, vi är vana vid att parkeringsplatserna är fulla. Och vi har en omsättning på fyra och en halvmiljard norska kronor varje år.

Simone Söderhjälm