Kvinnor anlitade svart städhjälp – åtalas

Litauiska kvinnor städade i Göteborgs välbärgade stadsdelar

NYHETER

Ett stort antal göteborgsfamiljer i välbärgade stadsdelar riskerar åtal för att de låtit utländska kvinnor städa svart.

Sex kvinnor i Göteborg har redan åtalats för brott mot utlänningslagen. De misstänks för är att ha anlitat en kvinna från Litauen som saknade arbetstillstånd. Kvinnan ska ha städat åt totalt 18 familjer.

Men polisens utredning är större än så och växer alltmer. Hittills har cirka 90 familjer i Göteborg ertappats med att anlita svart städhjälp. Familjerna det gäller bor i områden som Askim, Örgryte, Långedrag och Kullavik - stadsdelar med företrädesvis välsituerade personer.

Många fler åtal kommer att väckas tror Robert Attlevik vid gränspolisen i Västra Götaland som utreder de två städhärvorna.

''Många kända personer''

- Det blir säkerligen väldigt många fler. Det här är mycket vanligt. Vi har så mycket material kring det så vi hinner inte med, säger Robert Attlevik till TT.

- Här finns också intressanta namn bland kundkretsen. Det är kända personer och folk med pengar, säger Attlevik om den utredning som gäller polska städerskor.

I den utredningen har man nu uppgifter om 70 familjer. Där har dock ännu inga åtal väckts. Misstankarna där gäller också en kvinna som ska ha organiserat städarna i en egen firma.

- Hon har fungerat som en slags arbetsledare. Hon tog hit kvinnorna från Polen och tog emot beställningar på jobb från svenska familjer, säger Attlevik.

35 kronor i timmen

Om städerskan fick 70 kronor i timmen i betalning för jobbet så tog ''arbetsledaren'' hälften av detta. Kvar blev alltså en lön på 35 kronor per timme för de polska kvinnorna.

- Av det ska de betala buss, hyra och mat. Det blir inte mycket pengar kvar.

De polska kvinnorna har enligt Attlevik trängt ihop sig i små enrumslägenheter där de sovit på madrasser på golvet.

- Det är folk som hyr ut lägenheter svart till dem och tar en rejäl hyra. Det är inte anständiga former som de bor under.

- De har jobbat 12-14 timmar varje dag och vågar inte gå ut från lägenheten eftersom de är rädda för polisen.

Robert Attlevik säger också att de städande kvinnorna känner sig utnyttjade.

Har gett julklappar

- Vissa familjer framhåller att de gett julklappar och liknande. Men tjejerna säger att ett flertal familjer behandlat dem illa.

Det var i höstas som gränspolisen började utreda den svarta städhjälpen.

- Vi fick tag i litet arbetsböcker. En tolk översatte detta, vi tog fram namnen, när städerskan skulle befinna sig i fastigheterna och var nyckeln låg.

Polisen började spana på de villor där de misstänkte att städerskorna arbetade.

- Vi noterade hur städning pågick och sedan grep vi städerskorna.

Betydande förmögenheter

De sex kvinnor som åtalats erkänner de faktiska omständigheterna. De säger att de inte har haft råd med vit arbetskraft. Men enligt Sveriges Radio Göteborg deklarerar de flesta av familjerna inkomster i halvmiljonklassen. En del har också betydande förmögenheter.

Den litauiska kvinnan har bötfällts för brott och avvisats till sitt hemland.

Kammaråklagare Fredrik Jonasson säger till TT att han kommer att yrka på böter samt en extra straffavgift som lagen föreskriver.

Annika Hansson/TT