27-årig man anhållen

Sarka, 24, kan ha mördats av svartsjuka

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
POJKVÄNNEN FANN HENNE DÖD Sarka Halasovas tjeckiske pojkvän, till vänster på bilden, kom till Sverige för att fira påsk med Sarka. När han kom till studentbostaden i Uppsala i tisdags kväll fann han henne död.
NYHETER

UPPSALA

Utbytesstudenten Sarka Halasova, 24, kan ha mördats av svartsjuka.

En 27-årig tjeckisk man, som bodde i samma hus som hon, anhölls i går i sin frånvaro.

Polisen befarar att han lämnat landet.

Tjeckiskan Sarka Halasova hittades mördad i sitt rum på Statens lantbruks-universitet i Uppsala i tisdags kväll.

Hon och ytterligare sju utbytesstudenter delade en röd trävilla på skolans område.

Klockan 13.45 i går eftermiddag anhölls 27-åringen i sin frånvaro som skäligen misstänkt för mord. Senare på kvällen skickade polisen ut rikslarm där det framgår att mannen kan ha lämnat Sverige.

27-åringen kände Sarka Halasova väl. Båda bodde i trävillan och sedan de kom till SLU i slutet av januari har de läst samma kurser.

- De umgicks mycket med varandra. Sarka var öppen och spontan, medan 27-åringen var lite mera tillbakadragen. Förmodligen för att hans engelska inte var den bästa, säger en kurskamrat.

Sarka Halasova sågs i livet för sista gången strax efter klockan 13 i lördags. Hon och ytterligare två studenter hade då skrivit en resttenta på markvetenskapliga institutionen - bara några hundra meter från trävillan.

Dödad i lördags

- Vi pratade lite efter tentan innan vi skildes åt. Hon var lika glad som vanligt, säger en tentadeltagare.

Senare på kvällen hölls en fest i trävillan. Redan då kan Sarka Halasova ha legat död på sitt rum.

- Det ligger nära till hands att hon mördades någon gång mellan 13 och 21 i lördags, säger polisens spaningsledare Kenneth Ågren.

Flera av de cirka 50 festdeltagarna reagerade över att Sarka inte var med. Men eftersom många andra studenter rest hem över påsken anade ingen oråd när hon inte öppnade sitt rum.

Kamraterna var borta

Sarka Halasovas tjeckiske pojkvän, som flög till Sverige för att fira påsk, hittade henne död i tisdags kväll. Han gjorde upptäckten genom att titta in genom fönstret till hennes rum - ytterdörren var låst eftersom övriga studenter i villan var i Tallinn på nöjesresa.

En av polisens teorier är att Sarka Halasova mördades av svartsjuka.

- Hon och 27-åringen stod nära varandra, även om de aldrig uppträdde som ett par offentligt. Och Sarka hade berättat för alla att hennes pojkvän skulle komma och hälsa på, säger en student.

Kom inte på festen

27-åringen sågs på skolområdet i lördags, men var inte med på festen på kvällen.

- Vi trodde att han hade åkt hem för att fira påsk, säger en deltagare.

Enligt obekäftade uppgifter har polisen hittat en strypsnara i Sarka Halasovas rum. Hon obducerades i går, men dödsorsaken är ännu inte känd.

Hans Österman, Lennart Håård