Axén Olin banar väg för kopia - av Lundgren

NYHETER

Nu ligger vägen öppen för Bo Lundgren-kopian Fredrik Reinfeldt.

Sedan Kristina Axén Olin definitivt hoppat av finns ingen annan seriös kandidat.

Det är bara 17 dagar sedan Bo Lundgren meddelade att han lämnar posten som partiledare för moderaterna vid stämman i oktober.

Men redan tycks det vara klart vem som kommer att efterträda honom. Fredrik Reinfeldt, 37, från Täby norr om Stockholm.

Kristina Axén Olins besked är att hon vill bli finansborgarråd i Stockholm, inte partiledare. Däremot ingår hon gärna i den nya partiledningen.

Det är säkert sant. Men sant är också att Axén Olins eget länsförbund, Stockholms stad, nästa vecka väntas föreslå Fredrik Reinfeldt som ny moderatledare. Att inte ens ha stöd på hemmaplan gör alla aspirationer på att bli partiledare till ett dödfött projekt.

Utan konkurrens

Partiets andre vice ordförande Gunilla Carlsson är också en kandidat. I går gjorde hon en slags programförklaring i en debattartikel i Dagens Nyheter. Men Carlssons stöd måste betraktas som försvinnande litet jämfört med Reinfeldts. Alltså blir det han - om ingen ny kanin oväntat dyker upp ur hatten.

Fredrik Reinfeldt gjorde i veckan sitt första större offentliga framträdande efter Lundgrens avhopp. Han debatterade mot finansminister Bosse Ringholm när riksdagen diskuterade förslaget till ny vårbudget. Det gjorde han bra. Lugn, sansad och påläst.

Försumbar skillnad

Han har också gjort en berömvärd karriärplanering. Steg för steg har Reinfeldt närmat sig maktens centrum. Just nu är han ekonomisk talesman, ordförande i riksdagsgruppen och ledamot av partistyrelsen.

Ändå kan man inte frigöra sig från intrycket att Reinfeldt är en yngre kopia av den numera internt bespottade Bo Lundgren. Han är visserligen mer kortklippt, saknar glasögon och är, oftast, ledigare klädd.

Men den politiska skillnaden mellan den nye och gamle är försumbar. Det är också skillnaden i personlig karisma.

Lena Mellin