Gisslan hos terrrorister

Försvunne svensken fast i ökendrama i Algeriet

NYHETER

BERLIN

Svensken Harald Ickler är uppenbarligen gisslan i ett drama där kidnapparna kräver att fyra algeriska terrorister släpps ur tyska fängelser.

16 av de 31 turisterna som saknas i Sahara sågs nyligen av en grupp beduiner i ett läger i öknen.

Foto: POLISEN
TROS VARA VID LIV Algeriska myndigheter förhandlar med en terroristgrupp om frigivande av svenske Harald Ickler och de andra turisterna som tros vara gisslan i öknen.

Det österrikiska nyhetsmagasinet Profil rapporterar i dag att algeriska myndigheter står i ständig kontakt med kidnapparna.

Landets militärledning vet var de befinner sig.

Förhandlingar pågår med kidnapparna, de övervakas av politiska experter och diplomater från Tyskland, Österrike och Schweiz.

Österrikes utrikesminister Benita Ferrero-Waldner sa i måndags, efter ett besök i Algeriet, att det nyligen kommit livstecken från de bortförda - och att alla 31 fortfarande lever.

"Sätter gisslan i fara"

Livstecknet ska handla om ett meddelande som var inristat i en sten på ett ställe i öknen, där kidnappade under en tid befann sig.

Upplysningen från Ferrero-Waldner - en politiker som ofta fått kritik för odiplomatiskt uppträdande - fick i går den tyske inrikesministern Otto Schily att gå i taket:

- Jag är rasande över denna indiskretion, som sätter gisslans liv i fara, fräste han.

Kräver fyra fria

Avsikten med kidnappningen är att pressa tyska myndigheter att frige fyra algeriska män. De dömdes i mars för att ha planlagt ett misslyckat bombattentat mot en julmarknad i Strasbourg i december 2000.

Männen dömdes till mellan 10 och 12 års fängelse. De tillhör en extremistisk muslimgrupp.

Det var i går omöjligt att få kommentarer om de nya uppgifterna från tyska myndigheter.

Enligt tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel hålls de 15 tyskarna i gisslan avskilt från de 16 andra européerna. Detta för att understryka att det handlar om en handling riktad direkt mot Tyskland.

På utrikesdepartementet i Berlin pågår en hektisk aktivitet. En speciell grupp som har tillsatts som bara sysslar med kidnappningen. Och personal från antiterrorgruppen GSG 9 inom polisen är i Algeriet för "att bistå" myndigheterna där.

Asbjörn Svarstad