90 rika familjer i stor städhärva

1 av 2 | Foto: BENGT KULÉN
bor på "fina" gator På "fina" adresser i Göteborg, bland annat Linnégatan och Erik Dahlbergsgatan, bor flera familjer som förekommer i utredningen om svart städhjälp.
NYHETER

Familjerna är rika och välbärgade och använder kvinnor från öst som svart städhjälp.

Nu växer härvan - och delar av Göteborgssocieteten skakar.

Hittills har ett 90-tal familjer ertappats.

Sex kvinnor i Göteborg har redan åtalats för brott mot utlänningslagen. De misstänks ha anlitat en litauisk kvinna som saknade arbetstillstånd i Sverige som städhjälp.

Litauiskan fick böter och skickades hem. Svenskorna har erkänt att de anlitat henne svart. Litauiskan ska ha städat åt 18 familjer för 50 kronor i timmen.

Svenskorna säger att de inte haft råd med legal vit arbetskraft. Men de flesta har inkomster i halvmiljonklassen och många har förmögenheter på flera miljoner.

De sex åtalade är toppen av ett isberg. Hittills har omkring 90 familjer ertappats med att anlita svart städhjälp - och fler håller på att avslöjas.

Behandlades illa

Ryktet om den billiga städhjälpen sprids från granne till granne, via släktingar och bekanta. Polisen ser tydligt mönstret, gata för gata.

Familjerna bor i stadsdelar som vanligtvis är kända för att härbärgera välsituerade personer - Askim, Örgryte, Långedrag och Kullavik. De bor i Linnéstaden och på fina adresser i centrala Göteborg.

En parallell utredning rör sju polska städerskor. I den har polisen uppgifter om ett 70-tal välbärgade Göteborgsfamiljer.

- Det finns helt klart intressanta namn bland kunderna. Kända personer och folk med mycket pengar. Flera familjer har behandlat polskorna illa. Vi har så mycket material att vi inte hunnit med allt. Jag ser ingen gräns för var detta kan stanna. Det är väldigt utbrett, säger Robert Attlevik vid gränspolisen.

De polska städerskorna ska ha organiserats av en kvinnlig landsman som tog dem till Sverige och agerade arbetsledare. En polsk städerska kostade mellan 50 och 70 kronor i timmen, arbetsledaren tog hälften och städerskorna fick själva stå för resor, mat - och hyra.

De trängdes ihop på madrasser i små lägenheter som hyrts ut svart. Enligt polisen har de inte vågat sig ut efter arbetsdagarna på 10-12 timmar - av rädsla för polisen.

Riskerar straffavgift

Härvan blev känd i höstas när polisen kom över arbetsböcker. I böckerna fanns namn, uppgifter om när städerskan skulle städa och var nyckeln låg.

Familjerna riskerar nu böter och extra straffavgifter.

Petter Ovander