Svenskarna mest hälsosamma i Europa

NYHETER

MADRID

Portugiser är latast i Europa, medan svenskarna är hälsosammast, enligt en undersökning som genomförts vid universitetet i Navarra i Spanien.

Sex av tio svenskar anser att fysisk träning är livsviktigt, medan portugiserna är de som mest sannolikt hamnar stillasittande framför tv:n.

Bara 43 procent av svenskarna hade en livsstil som beskrevs som stillasittande, medan motsvarande siffra i Portugal låg på 88 procent. Portugiserna följs av belgierna (72 procent stillasittande) samt spanjorer och tyskar (71 procent).

Bland de hälsosammare i de 15 EU-medlemsländerna kommer efter Sverige Irland (44 procent stillasittande), österrikare (47 procent) och finländare (49 procent).

En av författarna till studien, som presenterades i tidskriften International Journal of Epidemeology, sade att resultaten bör ses som en varning för människor med osund livsstil.

- Studien visar att sysslolöshet är vanligare bland dem som är överviktiga, mindre välutbildade och de som röker, sade Miguel Angel Martinez och tillade att en stillasittande livsstil innebär en allvarlig hälsorisk.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM