Bilderna från gömstället

Draperiet avslöjar Saddams bunker

1 av 7 | Foto: ap
TALET DEN 19 MARS Saddam Hussein höll ett tal till nationen vid anfallet den 19 mars – av allt att döma från bunkern i al-Mansour i Bagdad.
NYHETER

NEW YORK

Här satt Saddam Hussein när han talade till sitt folk under kriget.

Draperiet är detsamma, rocken hänger kvar.

Här sågs han så sent som den 8 april, bara minuter innan USA fällde fyra bomber mot en restaurang intill.

Den arabiska tv-kanalen al-Jazira kunde i går visa bilder från bunkern i stadsdelen al-Mansour i Bagdad som var Saddam Husseins gömställe.

En uniformsrock och lite andra kläder hänger på en enkel klädhängare utan galgar bredvid en dörr.

Sängen är slarvigt bäddad i sovrummet. En urdrucken kaffekopp och ett glas vatten står på skrivbordet i arbetsrummet. Presidentens officiella stämplar. Ett utkast till ett tal på ett bord.

Röjde upp

Ögonvittnen såg den irakiske presidenten och hans son Uday i närheten efter anfallet.

- De var med och röjde bland bråten efteråt, säger vittnena till al-Jazira.

Generalsekreterare Kassem Salam i baath-partiet i Jemen säger också att Saddam och hans närmaste män överlevde bombningen mot bunkern.

- Han flydde USA:s underrättelseoperation som siktade mot hans kommandocenter i al-Mansour-distriktet, säger Salam till tidningen al-Wahda.

Han säger också att Saddam "mår bra".

Var på restaurang

Morgonen efter det att USA inledde kriget, den 19 mars, höll Iraks president ett tal - glasögontalet - framför likadana draperier som nu filmats i hans bunker i al-Mansour.

På eftermiddagen den 8 april fick USA information om att Saddam Hussein hade synts vid en restaurang i al-Mansour - den riktigt fashionabla stadsdelen i Bagdad nära Tigris västra strand.

Strax efter gavs order om bombning och 12 minuter senare släpptes fyra bomber.

Pentagon visste att bomberna skulle döda civila - det var inget "riskfritt uppdrag", som ett befäl vid kommandocentret sa - och minst 14 personer dog när ett kvarts kvarter kring restaurang Al Saah helt förstördes.

I USA säger myndigheterna att de inte vet om Saddam Hussein är död eller levande. Samma sak säger de om Usama bin Ladin.

En belöning på 200 000 dollar, drygt 1,7 miljoner kronor, är utlyst för information som leder till Saddams gripande.

Höll avskedstal

Mysteriet kring Iraks förre presidents försvinnande ökar eftersom även de flesta av de mest fruktade, medlemmarna i baath-partiet, också försvunnit.

De är inte dödade, inte tillfångatagna, inte lynchade. Bara försvunna.

Invånarna i ett område i norra Bagdad, runt Adhamiyamoskén, säger till New York Times att Saddam Hussein och hans son Qasay befann sig där den 5 april - två dagar före bombattacken mot restaurangen när hans hemliga gömställe i Bagdad.

Saddam höll enligt dem ett tårfyllt men trotsigt avskedstal.

- Jag kämpar bredvid er i samma skyttegravar, sa han.

Fredrik Virtanen, Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM