Dryga böter för felslängda damskor

Pensionerade poliser sätter dit sopsyndarna

NYHETER

5 700 kronor i böter. Det blev straffet för den person som dumpat en bordskiva och ett par begagnade damskor i fel container.

Pensionerade poliser spanar på sopsyndarna och polisanmäler dem.

– Vi har hittat allt från älgkadaver till latrintunnor, säger Ulla Krohn på Förpackningsinsamlingen.

Dyra att kasta.

Pensionerade poliser utbildas till sopspioner. Sedan våren 2001 spanar de vid återvinningsstationer runt om i landet. Sopsyndarna polisanmäls och kan dömas till dryga böter.

Oftast handlar det om personer som slängt saker på fel ställe.

En man i Helsingborg dömdes nyligen till 5 700 kronor i böter sedan han slängt en bordskiva och några begagnade damskor i fel container. En annan person kastade en bilbarnstol och lite mjukplast – straffet blev böter på 3 500 kronor.

Sopsyndarna fotograferas

– Återvinningsstationerna är till för att man ska lämna förpackningar och tidningar och man ska lägga dem i rätt behållare. Allt annat man lämnar på stationerna klassas som nedskräpning, säger Ulla Krohn på Förpackningsinsamlingen.

Spanarna har anställts av Förpackningsinsamlingen och finns i 37 kommuner i Sverige. Ofta rör de sig synligt på stationerna och hjälper folk tillrätta. Men de kan också sitta gömda och fotografera sopsyndarna.

Flest anmälningar i Skåne

Hittills har 198 polisanmälningar gjorts sedan spaningarna startade 2001. I 17 fall har anmälningarna lett till rättegång och böter.

– Det är ett litet antal personer som skräpar ner. Vi har hittat allt från älgkadaver till latrintunnor. De som gör rätt ska inte behöva kliva i sådan skit, säger Ulla Krohn.

Flest polisanmälningar har gjorts i Skåne där fem personer nyligen dömts till böter för nedskräpning.

– I södra Sverige har vi spanat under lång tid. Det är där vi fått tag i flest folk. Men det är svårt att säga vilken kommun som är skräpigast eftersom vi inte bedriver spaning i samtliga kommuner, säger Ulla Krohn.

Varför är det så allvarligt att slänga saker på fel ställe?

– Vi vill att det ska vara rent och snyggt. Vårt syfte är inte att sätta dit folk utan att ha rena och fina återvinningsstationer, säger Ulla Krohn.

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM