USA vill inte kommentera: Bilderna är betydelselösa

NYHETER

NEW YORK

USA tonar ner betydelsen av de nya bilderna på Saddam Hussein.

Underrättelsekällor ställer sig "skeptiska" till att bilderna togs den 9 april.

- De är inte värda att kommentera. De är betydelselösa, säger centralkommandot i Kuwait.

President George W Bush har gått till krig mot två länder - Afghanistan och Irak - utan att komma åt dem som utmålats som de främsta måltavlorna: Usama bin Ladin och Saddam Hussein.

- Men till skillnad från al-Qaidaledaren kan inte Saddam Hussein uppbåda något stöd när han befinner sig utomlands, medan bin Ladin, en laglös, kan stärkas genom sina mystiska framträdanden, säger källor vid Bush-administrationen.

"Han ser för smal ut"

Underrättelsekällor vid Pentagon säger till amerikanska tv-kanaler att de är skeptiska till äktheten i bilderna, främst vad gäller tidpunkten.

- Jag tvivlar på att det är Saddam. Han verkar alldeles för livlig, för smal och dessutom har han knappt några livvakter med sig, säger förre CIA-agenten Peter Brookes som analyserat filmen för Fox Television.

"Vi vet att han är utan makt"

Ett skäl till misstro mot uppgiften att de nya bilderna togs den 9 april anges vara att Saddam Hussein skulle ha tagit en onödigt stor risk genom att röra sig i staden bara sju, åtta kilometer från platsen där amerikanska styrkor och irakier fällde en staty av honom.

- Vi har sett det här förut. Vi har sagt förut att vi inte vet om han är död eller levande. Vi vet att han är utan makt. Han är inte längre ett hot mot det irakiska folket. Han är inte längre ett hot mot sina grannar, säger en tjänsteman till Fox News.

"Bilderna är betydelselösa"

Officiellt kom ingen reaktion på bilderna i går.

Vid centralkommandot i Kuwait hävdade man också att bilderna var "betydelselösa" och inte värda att kommentera.

Den säkerhetspolitiske experten Kenneth Pollack håller inte med:

- Så länge Saddam Hussein finns kvar kommer inte USA att vara klara med kriget, säger Pollack till CNN.

- Så länge Saddam är kvar kan det finnas lojalister som fortsätter att slåss för honom.

Fredrik Virtanen