"Här kan 3 000 ha avrättats"

Aftonbladet vid Dödens fält i Kirkuk

NYHETER

KIRKUK

Döljer de ändlösa raderna av jordkullar på militärområdet massgravar för avrättade människor?

Fåraherden Hamoud Alis Muhammed svarar tvärsäkert på frågan:

- Det är gravar. Jag såg med mina egna ögon hur Saddams armé avrättade människor och slängde dem i hålen.

GRAVPLATSERNA Bara några få av gravarna utanför Kirkuk är riktigt märkta med stenar. Enligt en irakisk officer innehåller de mest kurder.

Upptäckten av de omarkerade gravarna gjordes för ett par dagar sedan i staden Kirkuk i Iraks norra delar.

Gravarna, uppskattningsvis 2 500-3 000 enligt kurdiska källor, ligger på ett gigantiskt militärområde i närheten av ett industrikomplex i stadens utkanter.

Såg flera avrättningar

Fåraherden Hamoud Alis Muhammed, som är arab, hävdar att han bevittnat flera avrättningar på platsen, de första i slutet av mars 1988 när han var elva år och vallade familjens får i närheten av militärförläggningen.

- Jag såg och hörde hur drygt 18 kurder sköts i huvudet innan de begravdes med kläderna på, säger han. Soldaterna upptäckte mig ett par gånger och sa bara att jag skulle försvinna från platsen.

En före detta irakisk officer - som numera ingår i den lokala ordningsstyrka som amerikanerna återinsatt - hävdar också att gravarna innehåller mest kurder.

- Jag bevittnade inte avrättningarna, men som arab, född i Kirkuk och officer i irakiska armén fick jag reda på ett och annat, säger mannen som inte vill framträda med namn eller bild.

Militär gravplats?

Officiella källor inom PUK, ett av de kurdiska partier som styr irakiska Kurdistan, uppger att många av gravarna innehåller kvarlevorna av kurder som dödades av Saddamregimen under den så kallade Anfalkampanjen då över 200 000 kurder dödades och 4 000 byar förstördes.

Men tv-kanalen al-Jazira uppger att gravplatsen av allt att döma är en militär begravningsplats från 1982.

De cirka 2 000 begravda ska vara irakiska och iranska soldater som stupat i kriget mot Iran.

Mustafa Can