"Ruter åtta" har gripits

Iraks förre finansminister greps av irakisk polis

NYHETER

Iraks förre finansminister Hikmat Ibrahim al-Azzawi har tillfångatagits.

Han greps av irakisk polis och överlämnades till de USA-ledda styrkorna i Irak i dag, uppger amerikanska militärkällor.

Hikmat Ibrahim al-Azzawi, som även varit vice premiärminister, finns med på USA:s lista över Saddam Husseins 55 närmaste män. Han är ruter åtta i den kortlek som USA använder för att identifiera de efterlysta.

al-Azzawi utnämndes till chef för Iraks Centralbank i mitten på 1970-talet. Saddam Hussein sparkade honom 1977 på grund av att han vägrade att föra över en stor summa pengar till Saddams farbror som befann sig utomlands.

al-Azzawi fick tillbaka finansministerposten 1995.

Fem har gripits hittills

Som tidigare finansminister vet han troligen vad Saddam-regimen har gjort av folkets pengar. Han kommer även att förhöras om vart Saddam Hussein och hans söner kan befinna sig.

al-Azzavi är den fjärde i raden av efterlysta som gripits i Irak. En tidigare ledare för Saddam Husseins Baathparti, al-Azzawi, greps av kurdiska styrkor i torsdags.

Två av Saddam Husseins halvbröder, Watban Ibrahim al-Tikriti och Barzan Ibrahim al-Tikriti, har också tillfångatagits. En femte person, general Amir al-Saadi, valde i förra veckan att överlämna sig själv till de amerikanska trupperna.

Ulrika Nordin