Terrorn mot ABBA-Agnetha fortsätter

Besatt beundrare återvände till Sverige efter utvisning

NYHETER

Agnetha Fältskogs förföljare lämnar henne inte i fred.

För några veckor sedan polisanmälde den världsberömda sångerskan sin besatte beundrare.

Foto: Ulf Höjer

Mannen dömdes 2000 till utvisning och besöksförbud på grund av trakasserierna mot Agnetha Fältskog. Men terrorn fortsätter. Sedan utvisningen gick ut i oktober 2002 har den nu 37-årige mannen besökt Sverige vid minst ett tillfälle.

– Jag vet med säkerhet att han varit i Sverige efter att hans utvisning hävdes i höst, säger Henrik Söderman, åklagare och ansvarig för brottsutredningen.

Blev kär när ABBA sjöng Waterloo

Söderman förlängde mannens besöksförbud i samband med en polisanmälan i slutet av mars.

– Det innebär att han överhuvudtaget inte får ha någon kontakt med Agnetha. Trots det har han flera gånger skrivit brev och någon gång ringt, säger Henrik Söderman.

Den 37-årige holländske mannen har varit fixerad vid Agnetha Fältskog sedan ABBA vann schlagerfestivalen med låten ”Waterloo”.

– Jag blev kär i henne när jag var åtta år, har mannen berättat i polisförhör.

Trakasserade stjärnan dygnet runt

Mannen köpte ett sommarställe i närheten av Agnethas lyxvilla på Ekerö utanför Stockholm 1997 och de inledde ett förhållande.

När Agnetha Fältskog ville bryta med mannen efter två år vägrade han acceptera att hon inte älskade honom. Då startade trakasserierna.

Han ringde hem till världsstjärnan dygnet runt, sökte igenom hennes brevlåda och väntade på henne i närheten av villan på Ekerö.

Fruktade för sitt liv

–Jag fruktar för mitt och mina barns liv, sa Agnetha Fältskog i samband med rättegången mot mannen 2000.

Agnetha Fältskogs agent, Staffan Lindhé, känner väl till mannens tidigare terror. Däremot vet han inte om 37-åringen i nuläget befinner sig i Sverige. Han kan inte heller uttala sig om bevakningen vid Agnethas villa har förstärkts efter de senaste breven.

– Vad jag vet har inget nytt hänt men jag har inte hunnit prata med Agnetha själv om det, säger han.

Annika Sohlander, Ulrika Nordin