Hoffmann - vem är det...?

v-ledarna slår inte igenom hos väljarna

1 av 2 | Foto: PER JOHANSSEN
Känner inte igen dem Tommy Nolberg lurar en stund över bilden men känner inte igen vänsterpartiets ledare. "Jag hade ingen aning faktiskt", säger han.
NYHETER

Förtroendet för vänsterpartiets ledare Ulla Hoffmann och Ingrid Burman är lågt. Få väljare vet ens vilka de är.

Medieproffset Paul Ronges förklaring är anonymitet och noll karisma.

Aftonbladet visade en bild på Ulla Hoffmann och Ingrid Burman för ett antal personer ute på stan och frågade om de visste vilka kvinnorna var. Så här svarade de.

I går presenterade Aftonbladet/Sifo siffror som visar att förtroendet för vänsterpartiets ledare rasat från 37 procent till 10 procent på bara några månader. Det är sedan Gudrun Schymans tillfälliga efterträdare Ulla Hoffmann och Ingrid Burman tagit över som förtroendet störtdykt.

- Ulla Hoffmann är Ulla Hoffmann och Gudrun Schyman är Gudrun Schyman. Det är bra att ha fått förtroende från 10 procent efter bara två månader som partiledare. Gudrun Schyman hade tio år på sig att nå upp till 37 procent, säger Ulla Hoffmann.

"Jag vill inte vara elak"

Men när medierådgivaren Paul Ronge analyserar varför förtroendet sjunkit så kraftigt ser han inte tiden som partiledare som den främsta orsaken.

- Jag vill inte vara elak men Ulla Hoffmann och Ingrid Burman är dussinpolitiker utan karisma och det är det sämsta man kan tillsätta när ett parti är i kris, säger han.

Ulla Hoffmann håller inte med.

- Jag har suttit i riksdagen sedan 1994. De som vet hur jag jobbar vet att jag är karismatisk. Men eftersom vi suttit så kort tid vet många väljare inte ens vilka vi är. Vi har precis börjat bygga upp kontakten, säger hon.

Men enligt Paul Ronge kommer det att bli svårt för vänsterledarna att nå ut. Han tror varken att allmänheten eller media vill knyta an till en tillfällig partiledare.

Diskuteras

- De har båda gjort klart att de inte vill bli partiledare. Det är helt logiskt att folk tappar förtroendet för personer som de vet kommer att sluta, säger han.

Partisekreterare Pernilla Zethraeus håller med om att det kan vara begränsande att partiledarna bara sitter fram till kongressen om knappt ett år.

- Även om de sitter tillfälligt är det klart att vi diskuterar hur de kan bli mer kända, och då framför allt Ulla Hoffmann, säger hon.

Schyman tiger

Paul Ronge tror också att Gudrun Schymans plötsliga avhopp efter anklagelserna om skattefiffel har sänkt förtroendet även för hennes efterträdare.

- Partiet uppfattas nu som dubbelmoraliskt vilket ställer till det för vem som helst som kommer efter, säger han.

Men Pernilla Zethraeus anser inte att förtroendet för partiet blivit sargat trots den djupa kris som uppstod i samband med Schymans skatteaffär.

- Vi har tydliggjort för människor att vi inte är ett fifflarparti. Vänsterpartister i gemen lämnar inte in konstiga deklarationer, säger hon.

Gudrun Schyman själv anser inte att det minskade förtroendet för partiledningen är en fråga för henne.

- Jag kommenterar inte det här. Jag tycker inte att jag har anledning till det, säger hon.

I går

Karolina Vikingsson