Han är hökarnas man i Irak

Bankiren som vill ta över efter Saddam

1 av 6 | Foto: AP
PENTAGONS VAL Ahmed Chalabi (till höger) är en av Iraks mest kända oppositionsledare, men har tvingats till 45 år i exil. Chalabis omdiskuterade förflutna - han är efterlyst och dömd i sin frånvaro i Jordanien - gör att många tvivlar på att han är rätt man att leda det nu sönderslagna Irak efter Saddam Hussein.
NYHETER

När han i onsdags gick in i ett sönderbombat Bagdad var det första gången på 45 år han återsåg staden och huset där han växte upp.

Med sig hade han några bilder av sig själv som barn.

Tillsammans med sin dotter, Tamara, lika engagerad i kampen mot Saddam Hussein som sin far, har han återvänt till Irak, landet där han en gång föddes.

Ahmed Chalabi, bankir och numera brittisk medborgare, är mannen som av många pekas ut som Iraks nye ledare.

Han har många mäktiga män i Pentagon och Vita huset bakom sig, som vicepresident Dick Cheney, försvarsminister Donald Rumsfeld och biträdande försvarsministern Paul Wolfowitz.

Men - han har kanske lika många emot sig, däribland CIA, USA:s utrikesdepartement och Tony Blair.

Efterlyst i Jordanien

Kritiken gäller såväl hans omdiskuterade och tvivelaktiga förflutna - han är efterlyst för ekonomisk brottslighet i Jordanien - som hans många år i exil. I 45 år har han levt i exil i Jordanien, USA och Storbritannien, något som automatiskt också gör honom till en misstänkt USA-lakej i många irakiers ögon.

Kanske med all rätt.

Som ledare för den USA-finansierade och Londonbaserade irakiska exilorganisationen Iraks nationalkongress, INC, är han i dag mer känd utomlands än i sitt forna hemland.

Själv förnekar han alla ambitioner att bli Iraks premiärminister - eller någonting annat heller, för den delen.

- Jag är ingen kandidat till någon post i Irak. Jag tror att min roll slutar med befriandet av landet, sa han i tv-programmet "60 minutes" förra söndagen.

Men ändå - det är den här dagen han har väntat på i alla dessa år.

Väntat - och kämpat för.

"Tjuv och playboy"

Men vem är han då, denne storbankir med förkärlek för snobbiga Armanikostymer och glittrande Rolexklockor? Denne tjuv och playboy, som hans motståndare kallar honom.

Han är född och uppvuxen i Bagdad, i en rik och välbärgad familj med intressen och inflytande inom både bankvärlden och politiken.

Hans farfar, pappa och bror var alla tre ledande politiker i landet, som på den tiden var monarki.

Familjen Chalabi hade mycket nära kontakter med kungahuset.

Ahmed Chalabi är shiamuslim, men växte upp i ett hem där den muslimska och västerländska kulturen flätats samman.

Han var gisslan

Förutom hus i Bagdad hade familjen även en gård på landet.

Men det lugna livet fick ett abrupt slut 1958 när Ahmed Chalabi var 13 år. Då mördades kung Faisal II under en statskupp och militären tog makten i landet.

Tillsammans med sin mamma och andra släktingar flydde Ahmed Chalabi till gården utanför Bagdad.

En dag kom soldaterna och omringade huset.

De riktade en pistol mot hans mammas huvud och krävde att få veta var Fadil al-Jamali, den tidigare premiärministern, och Ahmed Chalabis bror, som också varit minister i den störtade regimen, gömde sig.

Då klev den 13-årige Ahmed fram och sa:

- Jag följer med er.

Ahmed Chalabi har själv i tidskriften Vanity Fair en gång berättat hur han frivilligt anmälde sig att hållas som gisslan medan soldaterna sökte igenom egendomen.

- Jag visste att al-Jamali gömde sig i pumphuset. Jag visste också att om de hittade honom skulle jag bli skjuten direkt.

Men soldaterna hittade inte männen och Ahmed Chalabi släpptes, utan att bli skadad.

Familjen flydde utomlands.

I Storbritannien, där han gick i skolan, lärde sig Ahmed Chalabi att tala felfri brittisk engelska. I USA, vid universitetet i Chicago, tog han en doktorsexamen i matematik - här lärde han också känna Paul Wolfowitz och Richard Perle, rådgivare åt Rumsfeld.

Karriären inledde han med en professur i matematik vid Amerikanska universitetet i Beirut i Libanon. Här träffade han också sin blivande hustru - i dag har de fyra barn.

22 år i arbetsläger

1977 inbjöds Ahmed Chalabi av sin vän, Jordaniens kronprins Hassan, att etablera Petra bank som snabbt blev den näst största banken i landet.

I augusti 1989 stängde regeringen banken, grep chefskassören och förde över miljontals dollar för att rädda banken.

Ahmed Chalabi flydde landet, gömd i bakluckan på en bil, men dömdes i sin frånvaro till 22 år i arbetsläger för förskingring, bedrägeri och illegala valutatransaktioner, något han än i dag är efterlyst för.

Själv har han hela tiden hävdat att han är oskyldig - allt var en komplott på uppdrag av Saddam Hussein, som anklagade Chalabi för att använda bankens pengar för att finansiera irakiska oppositionsgrupper och illegal vapenhandel.

Fick pengar från CIA

Tillbaka i London, där han bor i dag, startade Ahmed Chalabi ett dataföretag och grundade, med hjälp av pengar från CIA, Iraks nationalkongress som sedan dess har kämpat för att samla oppositionen och få bort Saddam Hussein.

Nu har Ahmed Chalabis dröm blivit verklighet.

Tillsammans med dottern Tamara - som just tagit sin doktorsexamen i historia vid Harvard - och 700 exilsoldater flögs han in i Irak i USA:s regi den 6 april.

På frågan varför han har lämnat sitt bekväma liv och sin familj i London för att riskera livet för ett land han lämnade för 45 år sedan svarar han, som om det är fullkomligt självklart:

- Det är mitt land.

Frågan är nu om irakierna håller med honom.

Han är professor i matematik och klär sig gärna i Armanikostymer. Samtidigt är han dömd i sin frånvaro till 22 år i arbetsläger för förskingring i Jordanien. "Tjuven av Bagdad" har han kallats. Men får hökarna i Pentagon som de vill är det han som tar över Irak efter Saddam Hussein: Ahmed Chalabi, 58.

Kerstin Nilsson