USA vill behålla baser i Irak

NYHETER

WASHINGTON

USA planerar en långvarig militärförbindelse med den nya regeringen i Irak, något som skulle ge Pentagon tillträde till militärbaser i regionen, skriver New York Times.

Foto: AP
Amerikanska soldater i Bagdad.

I sin nätupplaga hänvisar tidningen till amerikanska militärkällor som säger att man hoppas behålla fyra baser i Irak; en vid den internationella flygplatsen i Bagdad, en i Tallil nära al-Nasiriyya och en i öknen i väster längs en gammal oljeledning som leder till Jordanien samt en vid flygplatsen Bashur i den kurdiska delen av norra Irak.

Den amerikanska militären använder redan baserna för understödja operationer mot kvarvarande motstånd från den gamla regeringen, till att föra ut leveranser av olika slag samt för spaningsflygning.

När invasionsstyrkorna lämnar över kontrollen till en ny irakisk regering, förväntar sig Pentagon-företrädare att få tillgång till baserna inför en eventuell framtida kris i området, skriver tidningen.

- Det kommer att bli någon form av långvarig försvarsförbindelse med det nya Irak, liknande den i Afghanistan, säger en hög tjänsteman i Pentagon och tillägger:

- Omfattningen av dessa har ännu inte bestämts . . . om det blir fullt operativa baser eller mindre operativa eller bara tillträde.

USA är medveten om att den ökade amerikanska närvaron i Mellanöstern och Sydvästasien inbjuder till anklagelser om amerikansk imperialism och kan skapa nya mål för terrorister, skriver tidningen.

Pentagon har inlett bantningen av den militära närvaron i regionen.

Sedan den 11 september 2001 har USA slutit avtal med länder som ger amerikanska styrkor tillstånd att operera från tidigare kommunistiska länder i Östeuropa, längs Medelhavet, genom Mellanöstern och Afrikas Horn samt genom Centralasien från avlägsna delar i Ryssland till Pakistans hamnar i Indiska oceanen.

TT-Reuters