Tolv dog i Hong Kong - på bara en dag

NYHETER

TOKYO

Chockbeskedet kom medan storstädningen av Hongkong fortfarande pågick.

Tolv nya dödsfall under dagen - det mesta som sarsviruset hittills har krävt på en enda dag.

Under sex veckors epidemi har nu 81 människor dött av smittan, 1 358 har insjuknat. Viruset får befolkningen på 6,7 miljoner att gå i ständig fruktan.

- Det går oss alla på nerverna, sa regeringschefen Tung Chee-hwa till en hop journalister som alla bar munskydd, en del också gummihandskar.

De flesta sjukhusen har trots extrema skyddsåtgärder blivit något av virushärdar och människor drar sig för att söka läkare. Många som har sarssymptom söker vård först när de är mycket svårt sjuka.

Det är en orsak till att dödssiffrorna ökar så kraftigt i Hongkong.

Spreds snabbt

En annan - fruktar experterna - är att viruset blivit starkare och svårare att få bukt med.

Utredningen av sarsutbrottet i bostadskomplexet Amoy Gardens skrämmer. Viruset sögs upp i en trasig avloppsledning och spreds blixtsnabbt i den 33 våningar höga byggnaden genom ventilationssystemet. På 48 timmar insjuknade 324 hyresgäster.

I går mobiliserades 100 000 frivilliga för att skrubba golv, väggar, hissar och räcken i en del av de 250 höghus som listats som "infekterade".

Totalt maktlösa

Folk känner sig totalt maktlösa och isolerade, och många håller sig hemma i tron att de är säkrare där.

Gatuvimlet är borta. De utländska turisterna uteblir, hotell och krogar verkar övergivna. Flygtrafiken har mer än halverats, planen är nästan tomma när de landar.

Hongkong är på väg att bli isolerat från omvärlden.

Bo Gunnarsson