Sars skrämmer svenskarna

Åtta av tio vågar inte åka till Asien

1 av 4 | Foto: AP
SLÅSS MOT SARS Saneringspersonal - många frivilliga - försökte kämpa mot det dödliga sarsviruset i går i hela Hongkong. Här försöker två av dem att tvätta ren en lekplats i sjumiljonersstaden. Runt om i många av Asiens länder letar man nya vägar för att komma till tals med den fruktade lungsjukdomen. Knappt 1 500 fall har hittills konstaterats i Hongkong.
NYHETER

Skräcken för dödsviruset sars får svenskarna att stanna hemma.

Åtta av tio läsare vågar inte längre åka till Asien.

- Det gör de rätt i. Jag skulle inte heller åka dit om det inte var absolut nödvändigt, säger statsepidemiolog Johan Giesecke.

Rädslan för den asiatiska lungsjukdomen ökar i Sverige.

Hittills har ingen svensk dött. Men sedan tolv personer avlidit i sjukdomen under ett och samma dygn i Hongkong känns sjukdomen mycket mer skrämmande.

Viruset färdas över världen med infekterade passagerare ombord på flygplan. Smittan sprids snabbt och hittills har sjukdomen konstaterats i 25 länder.

Munskydd ombord

Alla svenska flygplatser med internationell trafik har satt upp skyltar med information om dödsviruset .

- Informationen riktas främst till resenärer som kommer från de smittade områdena men som inte känner till vad som hänt, säger Johan Giesecke.

Det finns skyddsmasker vid alla svenska färjelägen och flygplatser med internationell trafik. Det finns även munskydd ombord på flygplanen som passagerare och personal kan ta på sig om någon börjar visa symptom.

Närkontakt krävs

Om en passagerare misstänks vara sjuk ombord öppnas inte dörrarna till flygplanet förrän besättningen gjort upp med en smittskyddsläkare vilka åtgärder som ska vidtas.

I värsta fall kan både den sjuke och de som kommit i kontakt med honom hållas i karantän i upp till en vecka.

Det krävs närkontakt för att smittan ska spridas. Man räknar med att en sjuk flygpassagerare inte ska kunna smitta medpassagerare som sitter mer än två stolsrader bort.

Även om 95 procent av de drabbade överlever och även om de flesta som dött varit äldre som dessutom haft andra sjukdomar, är dödssiffrorna skrämmande.

De ger upp sist

Massor av turister har avbokat sina biljetter till de drabbade områdena i Kina och Sydostasien. Många researrangörer har ställt in sina resor.

Affärsresenärerna är de som sist ger upp.

- Vi har mest affärsresenärer och vi har märkt en liten nedgång på våra flyg till Peking och Bangkok, säger Bertil Ternert, informationschef på SAS.

Klokt att inte resa

Nära 80 procent av Aftonbladets läsare säger att de inte vågar åka till Asien just nu.

Ett klokt beslut, enligt Johan Giesecke, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

- Bara den som absolut måste åka till de smittade områdena bör göra det. Samtidigt ska man komma ihåg att man hittat knappt 1 500 fall i sjumiljonersstaden Hongkong, så det är en försvinnande liten del som smittats.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM