Aids-medicin prövas på sars-sjuka

Nya siffror i dag: 79 döda och över 1 800 smittade i Kina

NYHETER

Den farliga lungsjukdomen sars sprider sig snabbt.

På påskdagen rapporterade Kina hundratals fler smittade.

Enbart i Peking mångfaldigades den officiella siffran över antalet smittade.

Foto: AP
Kinesiska flygpassagerare i Peking.

Den kinesiske vice hälsoministern Gao Qiangmeddelade på söndagen att Kina har hundratals fler fall av sars än man tidigare velat medge, men förnekade anklagelserna om mörkläggning.

Bara i huvudstaden Peking är antalet smittade och misstänkta fall nu nästan 800.

Sjukdomen orsakas sannolikt av ett muterat coronavirus, ett vanligt förkylningsvirus, och misstänks ha startat i Kina i slutet av förra året.

Efter stora påtryckningar utifrån valde Kina på söndagen att revidera siffrorna över antalet insjuknade och döda.

Tio gånger fler i Peking

Enbart i Peking rapporterades på söndagen först 339 bekräftade fall. Några timmar senare ändrades siffran uppåt till 346.

Antalet döda angavs till 18 enbart i Peking.

- Jag har uppmärksammats på ytterligare sju fall i Peking från i lördags, sade vice hälsoministern då i ett uttalande, uppger AFP.

Det kan jämföras med det tidigare officiella antalet 39 och bara fyra döda i huvudstaden.

Ytterligare 402 personer misstänks vara smittade i Peking, uppger AFP.

I hela Kina är den officiella siffran över smittade just nu 1.807 personer.

79 personer sägs ha avlidit hittills.

För att minska smittspridningen uppmanas nu kineserna att undvika resor och den traditionella veckolånga kinesiska helgen i början av maj har ställts in av myndigheterna.

Brittisk seglare isolerad i Hongkong

I forna kronkolonin Hongkong är situationen alltmer alarmerande.

1.380 personer har hittills rapporterats vara insjuknade. Läkarna oroas nu av patienter som nu avlider är unga och tidigare friska. Tidigare har sars mest skördat offer bland äldre och personer med redan nedsatt immunförsvar.

På söndagen rapporterades att ytterligare sju patienter avlidit och att det totala antalet döda i sars i Hongkong är 88 personer.

56 av dessa har avlidit de senaste åtta dagarna. Enbart på lördagen var antalet döda tolv, vilket är den högsta dagssiffran hittills.

Läkare på de hårt belastade sjukhusen i Hongkong söker nu alternativa behandlingsmetoder. Sjukdomen är ny och det finns än så länge inte någon medicin som biter på det nya viruset.

Aids-mediciner testas på sars-patienter

Hitillls har man behandlat patienter med en cocktail av läkemedel inklusive virusblockerare och sterioder, för att lindra den svåra inflammation och svullnad som drabbar lungorna.

- Vi provar nu både nya mediciner och ändrade doseringar, säger läkaren Tom Buckley, chef för intensivvårdsavdelningen vid Princess Margaret Hospital i Hongkong till tidningen Sunday Morning Post.

Immunförsvarsstärkande läkemedel, samma preparat som ges till aids-sjuka, testas också, säger chefen för avdelningen för mikrobiologi vid universitetet i Hongkong.

Dödligheten ökar

Dödligheten i sars i Hongkong har stigit något, från 4,5 procent till 6 procent, men de flesta patienter tillfrisknar.

En brittisk seglare isolerades på söndagen på ett hotellrum i Hongkong.

Det är en 27-årig brittisk kvinna som deltog i en jorden-runt-tävling och som nu misstänks ha drabbats av det farliga viruset.

Kanada hårdast drabbat utanför Asien

Utanför Asien är Kanada det land som drabbats hårdast. Hittills är antalet döda i Kanada 14. Sammanlagt 304 kanadensare har rapporterats vara smittade.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM