Skottdrama i centrala Stockholm

Foto: Per-Olof Sännås
Två personer skadades, varav en allvarligt, vid en skottlossning utanför hotell Anglais i centrala Stockholm.
NYHETER

Två personer skadades – den ene dödligt – efter ett skottdrama utanför Scandic Hotel Anglais på Humlegårdsgatan i Stockholm.

Två personer har hämtats till förhör.

Strax före klockan nio på söndagskvällen fick polisen larm om skottlossning i centrala Stockholm.

Två personer fördes skadade till sjukhus, den ene avled senare av skadorna, den andra var lindrigt skadad.

Vittnen berättade att två män kom gående mot hotellet, den ene med ett cykelhjul i handen, den andre klädd i en lång rock.

Bråk uppstod med två andra män som stod vid en bil och mannen med hjulet började slå det mot bilen. Den andre mannen plockade fram ett hagelgevär från rocken och strax därefter hördes ett skott.

Gärningsmännen ska enligt uppgift ha lämnat platsen i olika riktningar.

Nära platsen för Stureplansmorden

Området kring brottsplatsen – som ligger något hundratal meter från krogen Sturecompagniet där fyra människor sköts till döds 1994 – spärrades av efter skottlossningen.

Polisens insatschef Anders Jansson berättade vid en presskonferens att polisen har hämtat två personer till förhör. I övrigt vill han inte uttala sig om hur skottlossningen gått till eller motivet till den.

Polisen har gjort fynd som tros ha koppling till händelsen. Bland annat hittades en mobiltelefon i en jacka nedstoppad i en papperskorg inte långt från platsen.

Inne på själva hotell Anglais befann sig TV4plus som sände programmet ”Sportbaren”.

Krogtätt område

Stockholms trendigaste krogar finns i området runt Stureplan och Kungsträdgården. Oavsett vad som ligger bakom påskdagskvällens händelse hör förutom överförfriskade gäster också narkotika, vapen, hot och misshandel till vardagen i dessa miljöer.

   Sedan i höstas, då citypolisens krogkommission skärpte sin närvaro i och runt krogarna, har i genomsnitt mer än ett skarpladdat vapen i veckan beslagtagits. Minst ett 20-tal personer har häktats och cirka etthundra har straffats för olika brott.

  Insatserna ser dock ut att ha gett resultat: Vid en presskonferens i februari i år kunde polisen meddela att anmälningarna om våldsbrott sjunkit i city med elva procent. Enbart på Östermalm där innekrogarna ligger har siffran gått ned med sexton procent efter polisens hårdare tag.

Rickard Westman, TT

ARTIKELN HANDLAR OM