"Fynd av kemvapen- material i Irak"

New York Times: Misstänkta kemikalier hittade efter tips

NYHETER

Fyra dagar innan USA gav sitt ultimatum till Saddam brände Irak ett lager med biologiska vapen.

Det hävdar en irakisk forskare som förhörs av USA.

Amerikansk militär har efter tips från mannen påträffat misstänkta kemikalier nedgrävda i öknen, skriver New York Times.

Den irakiske forskaren hävdar att han arbetat med utveckling av Saddams kemiska vapen i tio år.

Enligt USA säger mannen också att arbetet med att gräva ner och gömma förbjudna vapen och annat känsligt material började flera månader innan kriget startade.

Forskaren påstås även ha visat dokument och konkreta prov på olika typer av material som bevis och sägs uppge att han stulit materialet för att kunna visa att Iraks olagliga vapenprogram verkligen existerat.

Munkavle i tre dagar

Mannen hittades på skärtorsdagen av det amerikanska specialteamet MET Alpha, en grupp som enbart söker efter kemiska och biologiska vapen i Irak.

Enligt New York Times har tidningens reporter varit bunden av tysthetslöfte till militären och uppgifter om upptäckten har inte fått publiceras på tre dagar, av säkerhetsskäl. Reportern har varit på platsen för utgrävningarna och sett forskaren peka ut platser, men inte fått intervjua honom.

Militären har också krävt att få läsa artikeln innan publicering.

Vill ha USA:s skydd

Vita huset informerades om upptäckten i fredags och forskaren betraktas av USA som trovärdig. Han sägs ha erbjudit information om vapenprogrammet och bett om amerikanskt skydd i utbyte.

Enligt officiella amerikanska källor har forskaren pekat ut en plats i öknen där man nu hittat kemikalier nedgrävda, kemikalier som påstås ha använts för att skapa förbjudna kemvapen.

Utgrävningarna startade för tre dagar sedan och de fynd som hittills gjorts betecknas som graverande och de viktigaste hittills i jakten på förbjudna vapen.

"Samarbetade med al-Qaida"

Forskaren har också berättat för amerikanska vapenexperter att Irak i hemlighet skickat vad man kallar okonventionella vapen till Syrien sedan mitten av 1990-talet.

Han påstår också att Irak den senaste tiden samarbetat med terrornätverket al-Qaida när det gäller vapen, skriver New York Times.

Forskaren har också sagt att president Saddam Husseins regering förstörde vissa kemvapen redan i början av 1990-talet, sannolikt direkt efter Gulfkriget 1991. Det var då FN:s säkerhetsråd krävde att Irak skulle göra sig av med förbjudna vapen och vapeninspektörerna skickades för att kontrollera att så skett.

Fotnot: Enligt Ekot har en av de generaler som blev intervjuad om massförstörelsevapen av FN:s vapeninspektörer hittats avrättad. Ali Hussein Habib fördes bort dagen innan bombningarna startade och hittades nyligen halshuggen i en grav.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM