Tuggummi kan fälla mördaren

Mordet troligen en narkotikauppgörelse

NYHETER

Ett tuggummi som hittades fasttryckt på en pelare nära Hotell Anglais kan lösa mordet på 26-åringen.

Flera vittnen såg de misstänkta personerna stå där före skottlossningen.

Enligt uppgifter i bekantskapskretsen kan mördaren ha skjutit fel tvillingbror.

Foto: PER JOHANNESSEN
här sköts 26-åringen ihjäl Flera av den mördade 26-åringens sörjande vänner la i går blommor och tände ljus på mordplatsen utanför Hotel Anglais i centrala Stockholm.

De två män, 21 och 22 år, som greps kort efter mordet släpptes i går morse. Men misstankarna mot männen kvarstår.

- Det fanns inte tillräckligt starka skäl att ha dem kvar hos polisen, säger Mats Nylén vid Stockholmspolisen.

Flera vittnen berättade för polisen att gärningsmännen stod och väntade på 26-åringen i hörnet av Humlegårdsgatan och Sturegatan i centrala Stockholm.

De tuggade tuggummi och ska ha tryckt fast dessa mot en pelare. Tuggummi som hittades på pelaren ingår i polisens tekniska bevisning. Polisen hoppas att DNA-analys kan binda gärningsmännen till platsen.

Utanför Hotel Anglais hittades också en hylsa till en hagelpatron. Mordvapnet, troligtvis ett hagel- eller pumpvapen, har inte återfunnits.

Razzia hos tvillingen

Mycket tyder på att mordet var en narkotikarelaterad uppgörelse i den undre världen.

Bara några timmar efter mordet gjorde polisen husrannsakan i 26-åringens tvillingbrors lägenhet i centrala Stockholm. I en väska och en vas hittades sammanlagt 25 rohypnoltabletter.

Husrannsakan gjordes som en del av mordutredningen men polisen vill inte kommentera varför.

Enligt uppgifter i den mördades bekantskapskrets var gärningsmännen egentligen ute efter 26-åringens tvillingbror. Han ska, enligt dessa uppgifter, ha en god uppfattning om vilka gärningsmännen är eftersom de jagat honom ett tag.

Duktig idrottsman

Polisutredningen befinner sig i ett känsligt skede. Jouråklagare Eva Finné belade i natt polisen med munkavle. Hon vill inte tala om varför de misstänkta männen släpptes några timmar efter gripandet.

Hon vill inte heller avslöja om ytterligare personer är misstänkta eller vilken roll offrets bror har i fallet.

Den mördade 26-åringen växte upp i mellanstor stad och besökte hemorten ofta sedan han flyttat till Stockholm. Den bil han stod vid när han mördades var hyrd i hemstaden och skulle ha lämnats tillbaka i dag.

För några år sedan var 26-åringen en av Sveriges främsta i en populär ungdomssport. Han hade flera framskjutna placeringar i mästerskap.

Jens Kärrman