Euron kan ersätta kronan först 2005

Så går det till när ett land blir medlem i EMU

NYHETER

STOCKHOLM

Om Asta i Sveg och Stig i Skurup och några miljoner till bildar en majoritet för ett svenskt medlemskap i valutaunionen EMU, så drar en febril aktivitet igång. Men Sverige blir troligen inte medlem förrän 2006.

Redan 1997 röstade riksdagen mot ett svenskt medlemskap i EMU. Men som alla vet ska folket få säga sitt i en folkomröstning i september i år. Och förberedelserna är i full gång. Med hjälp av erfarenheter från hur det gick när de länder som i dag har infört euron, försöker en expertgrupp räkna ut hur det ska ske i Sverige och vilken tid det tar.

Riksdagsbeslut

Det går nämligen inte över en natt. Fullvärdig medlem med införd euro är Sverige inte förrän januari 2006. Möjligen kan vi gå med i valutaunionen ett år tidigare men då införa euron på Konsum först året därpå.

Det första som händer om svenska folket röstar ja, är att riksdagen ska fatta beslut om att ansöka om att få vara med i valutaunionen.

Därefter ska EU undersöka om vi klarar villkoren. Vi ska till exempel uppfylla de inflationskrav EU ställer, vi ska ha sunda statsfinanser och en stabil växelkurs sedan två år. Räntorna ska vara låga och lagarna finnas på plats som gör det möjligt för Europeiska centralbanken, ECB, att ta över Riksbankens ansvar för finanspolitiken.

Klarar Sverige kraven, ska EU:s finansministrar ta ställning till ett förslag om svenskt medlemskap från EU-kommissionen. Men innan de röstar ska EU:s statschefer ha diskuterat frågan.

Hemmaplan

Men mest ska ändå hända här hemma. Inget område kommer att klara sig undan påverkan. Tusentals bankomater ska ställas om. Myndigheter, finansmarknaden, företag och andra måste ställa om sina IT-system för att kunna räkna rätt.

Studiebidraget ska till exempel betalas ut i euro och inte i kronor. Mjölken ska betalas i euro i butiken och bonden ska få betalt för äggen i den nya valutan - för att ta några exempel.

Enligt de planer som finns i dag tar hela den här processen cirka två år att genomföra.

Första januari 2005 är därför den första tidpunkt som är möjlig för ett svenskt medlemskap. Men troligare är att regeringen kommer att välja med att vänta ytterligare ett år, för att genomföra övergången vid ett tillfälle.

Blir det nej i folkomröstningen, ja då kommer inte Riksdagen att rösta för EMU-medlemskap. Vi behåller kronan och får fortsätta växla till euro inför semestern.

Fakta: EU:s krav på EMU-medlemmar

Anders Lignell/TT