Blix mötte FN i dag

Anklagar USA för att underminera inspektörernas arbete

NYHETER

Hans Blix anklagar USA för att ha underminerat vapeninspektörernas arbete.

Anklagelsen kom bara timmar innan dagens möte med FN:s säkerhetsråd.

Blix vill slutföra inspektörernas arbete.

USA säger nej – och vill dessutom att FN lyfter sanktionerna mot Irak nu.

Vid 17-tiden svensk tid började mötet där Unscoms chef Hans Blix ska träffa säkerhetsrådets medlemmar i New York, för första gången sedan kriget i Irak startade.

Mötet hölls bakom stängda dörrar och handlar om vapeninspektörernas roll i Irak efter kriget. Formellt har inspektionerna inte avslutats, bara avbrutits av kriget.

På ena sidan står Ryssland och andra länder som var mot kriget. De kräver att inspektörerna ska få slutföra sitt arbete.

På andra sidan finns USA, som segrat i Irak och vill göra jobbet själv. USA tycker att FN-inspektörernas uppgift inte längre är aktuell.

"För tidigt för inspektörerna att återvända"

- Jag planerar att tala om hur pass redo Unmovic är att återvända till Irak och om de signaler som behövs från säkerhetsrådet, sade Blix när han anlände till FN-skrapan på morgonen.

Brittiske FN-ambassadören Jeremy Greenstock var också fåordig.

- USA:s FN-ambassadör John Negroponte och jag anser att det inte är säkert för inspektörerna att återvända, sade han.

-Lag och ordning måste återställas i Irak.

Anklagades för misslyckande

Bara några timmar innan mötet startade anklagade Blix USA för att ha underminerat och skadat inspektörernas arbete i Irak.

I en intervju i brittiska BBC sa Blix att USA tog varje chans att påverka opinionen i säkerhetsrådet till fördel för USA och ett krig och försökte vinkla information.

- USA var mycket angelägna om att försöka påverka röstningen i säkerhetsrådet. De utnyttjade all information som kunde användas och läckte den, sa Blix.

Tjänstemän från Washington har enligt Blix bland annat läckt insinuationer om att inspektörerna medvetet undanhållit fakta.

"USA försökte skada oss"

Han sa också att USA anklagat inspektörerna för att misslyckas med att få fram mer detaljerad information om fynd som kunde uppfattas som graverande.

Allt för att misskreditera deras arbete.

- På det sättet försökte man skada oss. Det var orättvist och det sårade oss. Vi kände oss ganska missnöjda med det, sa Blix.

Källa saknas fortfarande till falska dokument

Han berättade också om det märkliga i att dokument som internationella atomenergiorganet IAEA ”inte hade några svårigheter att se var falska” tog sig igenom och accepterades av både USA:s och brittiska underrättelsetjänsten.

Vem som är ansvarig för förfalskningen är fortfarande oklart.

Washington har hittills visat lite intresse för att FN:s vapeninspektörer ska återvända till Irak.

Man har skaffat sig egna inspektörer, som tillsammans med det militära specialförbandet MET Alpha (MET står för Mobile Exploitation Team) söker efter förbjudna vapen i Irak.

Caroline Olsson