Coca-Cola vill stoppa henne

Läskföretaget rasar mot WHO:s sockerkampanj

NYHETER

Här är norskan som får Coca-Cola att se rött.

Orsaken: en rapport om att sockerintaget måste minskas.

- Men Gro Harlem Brundtland låter sig inte skrämmas, säger WHO-chefens presstalesman Jon Lidén.

Gro Harlem Brundtland.

Coca-Cola och andra läskproducenter får se sig besegrade. Den omstridda WHO-rapporten om kostråd presenteras i dag vid ett möte i Rom, trots alla försök att stoppa den.

Slutsatsen - att konsumtionen av socker måste ner till max tio procent av det dagliga kaloriintaget - har retat gallfeber på läskproducenterna i USA.

Sockerindustrin har länge försökt stoppa rapporten, senast genom att skriva brev direkt till Gro Harlem Brundtland.

- Det hjälper inte. Det är bestämt sedan länge att informationen ska ut.

Enligt Jon Lidén reagerade sockerindustrin redan förra året när den som remissinstans fick ett utkast av rapporten.

Enligt ett av hoten måste rapporten stoppas, annars riskerar WHO att USA:s årliga bidrag på runt tre miljarder kronor dras in.

Kan förlora pengar

- Det är inte förvånande att de försöker stoppa rapporten men beklagligt att de hotar med att dra in amerikanska bidragspengar, säger presstalesmannen.

Norges före detta statsminister visade tidigt att hon som chef för WHO inte är den som backar. Den som klarar påtryckningar från tobaksindustrin klarar det mesta, är kollegornas omdöme.

WHO har understrukit att 30 av världens ledande experter enhälligt står bakom rapporten och dess budskap: Minska sockerintaget för att må bättre!

- Vi ser gång på gång när vi går in för att beskydda människor och miljö att industrin protesterar, för att det är den enklaste vägen att gå. Men vi hoppas att sockerindustrin ska kunna bidra till lösningen och inte bara vara en del av problemet, säger Jon Lidén.

Britt Peruzzi