"Toppolitiker var mutad av Saddam"

Brittisk journalist hittade hemligt dokument

1 av 2 | Foto: ap
George Galloway och Saddam Hussein i möte i Bagdad 8 augusti 2002.
NYHETER

LONDON

George Galloway, parlamentsledamot i Storbritannien för labour, anklagas för att ha tagit emot mutor av Saddam Hussein.

Galloway har försvarat Saddam i debatter och kämpat för att få FN:s sanktioner mot Irak upphävda.

- Vi har inte råd att betala honom mer, meddelade Saddam Hussein själv.

Tidningen Daily Telegraph presenterar i dag nya uppgifter om mutorna.

Reportern David Blair i Bagdad har själv, med hjälp av tolkar, sökt igenom ett övergivet kontor och arkiv inne på det irakiska utrikesministeriet.

I brandskadat kontor

I bråten på det brandskadade kontoret hittade han en mapp med dokument som ska visa hur den brittiske parlamentsledamoten George Galloway fick betalt.

Galloway har varit ivrig förespråkare för Saddam Hussein och han har kämpat för att få FN-sanktionerna mot landet upphävda.

Sjuk irakisk flicka

Han har också lett en kampanj med namnet Miriam-kampanjen för att en sjuk irakisk flicka skulle få vård i Storbritannien.

I arkivet på utrikesministeriet fanns ett brev till Saddam från den irakiska underrättelsetjänsten Mukhabarat. Det uppges innehålla en begäran om att Saddam ska godkänna hur George Galloway ska få betalt för sina tjänster.

Parlamentsledamoten från Glasgow skulle få drygt fem miljoner kronor om året i provision på irakisk olja. Att vinsten från oljefaten nådde Galloway skulle den vice premiärministern Tariq Aziz se till.

Förnekar uppgifterna

Galloway, som flera gånger har träffat Saddam Hussein, förnekar att han skulle ha tagit emot pengar.

- Jag har aldrig sett ett oljefat, än mindre sålt något, säger han.

- Jag ska dra tidningen inför rätta, det de påstår är helt fel. Jag har inte fått några pengar.

Men Daily Telegraph håller fast vid sina uppgifter. I dag presenterar tidningen flera nya uppgifter om de påstådda belöningarna från Saddam.

Bland annat har tidningen uppgifter om ett pm från Saddam Husseins kansli i vilket den irakiske diktatorn själv meddelar att man inte har råd att ge mer pengar till Miriam-kampanjen - det vill säga till Galloway, enligt Daily Telegraph.

Riskerar uteslutning

George Galloway riskerar nu uteslutning ur partiet, eller ännu värre - ett åtal för förräderi. Redan tidigare har labour reagerat mot att han kallat Blair och Bush för "vargar".

- Det är förfalskade uppgifter som sprids av västerländska underättelsetjänster för att komma åt mig som en av de ledande rösterna mot kriget, sa Galloway själv i går, från sitt sommarhus i Portugal.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM