Strejk landet runt

Så fungerar det på strejkens första dag

Foto: Jeppe Gustafsson
Undersköterskan Yvonne Larsson från infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping går strejkvakt. Hon och cirka 160 andra undersköterskor och vårdbiträden på sjukhuset i Linköping och lasarettet i Motala togs ut i strejk idag.
NYHETER

Långvårdsavdelningar har stängt, operationer är inställda, patienter omplacerade på flera sjukhus i Norrbotten.

Dagis- och nattisavdelningar har stängt i Göteborg, Gävle och på Lidingö.

På strejkens första dag rapporterar ändå många om stort tålamod från drabbade.

Linköping:

Cirka 160 undersköterskor och vårdbiträden på universitetssjukhuset i Linköping och lasarettet i Motala har gått i strejk.

Två av tre långvårdsmedicinska avdelningar på universitetssjukhuset i Linköping är stängda. Patienterna där har blivit flyttade till andra avdelningar. På den tredje arbetar under strejken enbart sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

Birgitta Gullqvist, vårdenhetschef på avdelning 81, säger att effekterna kommer att märkas framför allt på resten av sjukhuset som får ta emot de patienter som tvingas byta avdelning.

- För patienterna - många är äldre och multisjuka - kan det bli förvirrande att komma till ett nytt ställe med ny personal, säger Gullqvist till TT.

Norrbotten:

Alla planerade operationer vid Sunderby sjukhus och Piteå sjukhus har ställts in.

- Man kommer bara att göra akuta operationer och operationer som inte kräver att patienten ligger kvar på en vårdavdelning, säger Bo Nilsson, personalchef vid Norrbottens läns landsting.

En del patienter kan bli omplacerade från Piteå lasarett till Sunderbyns sjukhus som är större.

På de två sjukhusen går 260 undersköterskor vid 13 avdelningar i strejk.

Kalix sjukhus har fått status som beredskapssjukhus under strejkveckan.

Omkring 160 barnskötare och dagbarnvårdare strejkar i Piteå. Men de drabbas förhållandevis lite eftersom skolorna i kommunen har påsklov den här veckan. Många förskolebarn är därför också lediga.

Gävle:

Förskolan Dag & Natt i Gävle är vanligtvis öppen dygnet runt. Sedan strejken brutit ut arbetar nu bara tre förskollärare, som är medlemmar i Lärarförbundet. Förskolan är helt stängd under nätterna.

-  Många föräldrar klarar nog av detta i en vecka, men om det drar ut på tiden tror jag inte alla fixar det. Det slår extra hårt mot de ensamstående, konstaterar förskollärare Stina Groth. Hon riskerar att bli inringd på lediga dagar om någon av hennes förskollärarkollegor blir sjuk.

Barnskötarnas uppgifter får förskollärarna däremot inte utföra.

Göteborg:

På förskolan Vasa Kyrkogatan i Göteborg har strejken stängt avdelningarna Näckrosen och Solrosen där de minsta barnen håller till.

Men Ringblomman är öppen för barn mellan tre och sex år och hit kommer pappa Ulf Crafoord med fyraåriga Matilda.

Pontus, lillebror, måste vara hemma och får inte gå med.

- Det är tur att min hustru Christina är mammaledig. Annars hade vi fått fråga mormor eller farmor eller löst det på något annat sätt, säger Ulf Crafoord.

Yvonne Domeij är barnskötare på Solrosen. Hon har jobbat på förskolan i 15 år och totalt 27 år i kommunen.

Hon tjänar 16 500 kronor.

- Man kanske skulle vilja ha några tusenlappar till, säger hon, på onsdagsmorgonen på väg till Kommunalfacket expedition för att hämta banderoller och motta stridsuppgifter.

- Det är tragiskt att det skulle gå så långt och jag tycker kommunen skulle ge med sig. Det är inga stora pengar det handlar om.

Lidingö:

Normalt brukar det vara 64 barn på de fyra avdelningarna på Nallebjörnens förskola på Lidingö utanför Stockholm.

- Under strejken kommer det bara vara 22 barn här, säger förskollärare Gunilla Billing.

- Två avdelningar är helt stängda. På en avdelning arbetar en förskollärare och på en annan två förskollärare samt en barnskötare som inte är medlem i facket och därför inte strejkar.

Under den fem dagar långa strejken får barnen turas om att vara på dagis.

-  De får komma en eller två dagar. Reaktionerna bland föräldrarna är blandade. En del är upprörda över att vissa barn får vara på dagis två dagar, medan andra bara får komma hit en dag.

Örebro:

Brittmarie Samuelsson är förskollärare på Eklunda förskola i Örebro. Hon berättar att av de tolv anställda strjekar fem.

-  Barnen får vara här i olika omgångar, som längst fem timmar per dag. Övrig tid får föräldrarna själva ordna så att barnen tas om hand.

-  Jag arbetar själv på en småbarnsavdelning. Under strejken kommer det på avdelningen att vara tre barn per dag mot normalt 15. Alla får alltså vara här en dag under strejken.

Simone Söderhjelm, TT