”Saddam är kvar i Irak”

Brittiska regerings- uppgifter i dag

NYHETER

Storbritanniens försvarsminister Geoff Hoon besökte på onsdagen Umm Qasr i södra Irak.

Han reste till områden där brittisk militär deltagit i strider - och kom med en gissning om var den störtade presidenten kan befinna sig:

– Vi vet inte, men vår bästa bedömning är att han fortfarande är kvar i Irak, sa han till nyhetsbyrån Reuters.

Geoof Hoon besökte bland annat hamnen i Umm Qasr innan han begav sig vidare till miljonstaden Basra, Iraks näst största stad.

Besöket i Irak var mycket kort. Efter några få timmar i landet reste den brittiske försvarsministern till Kuwait.

Han är det förste minister från de anfallande länderna som besöker Irak efter kriget. Två veckor efter Saddams fall är det störtade diktatorn fortfarande spårlöst borta.

– För varje dag som går och som vi fortsätter att genomsöka de platser där han kan tänkas gömma sig så måste vi fortsätta att ha ett öppet sinne. Men att han är kvar i Irak är fortfarande vår bästa bedömning, sa han.

Kan ha dödats i bombräd

En rad teorier, rykten och rena spekulationer om Saddams öde har framförts sedan Bagdad föll för två veckor sedan.

Vittnen påstår att de sett honom i grannlandet Syrien. Andra källor hävdar att han gömmer sig i en bunker någonstans i Irak, kanske till och med någonstans i de milslånga tunnlarna under huvudstaden.

Avancerade teorier gör gällande att han skulle bjudits fri lejd ut ur Bagdad i utbyte mot att de irakiska styrkorna la ner sina vapen, och en tillflyktsort i Ryssland i utbyte mot komprometterande statsarkiv.

Enligt andra teorier skulle han ha dödats i USA:s bombräd mot Mansurdistriktet i Bagdad den 8 april. Attacken genomfördes sedan den amerikanska militären fått tips om att Saddam Husseins kunde befinna sig i en restaurang i området.

Sågs i norra Bagdad

Vittnen har emellertid hävdat att Saddam överlevde bomberna mot restaurangen och att de sett honom i närheten kort efter attacken.

Och en tidigare irakisk officer uppger för Reuters att han såg Saddam i norra Bagdad den 9 april - dagen efter bombräden mot Mansurdistriktet, och samma dag som USA:s militär välte den stora Saddamstatyn i centrala Bagdad.

Webb-tv

Massgrav hittades utanför fängelse i Bagdad.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist