47-åringens pappa gick till polisen

Så löstes styckmordet i Halmstad – rättegången inledd i dag

NYHETER

Den 47-årige missbrukaren erkänner att han dödade och styckade Marcus Norén, 22.

Mördarjakten avslutades först när hans pappa gick till polisen.

I dag ställdes 47-åringen och hans 28-årige kumpan inför rätta.

Rättegången i Halmstads tingsrätt kantas av ett stort medieuppbåd. Styckmordet på Marcus Norén fick mycket uppmärksamhet och efter en flera månader lång polisutredning ställs två män nu inför rätta.

I förmiddags erkände den 47-årige huvudmisstänkte åter att han dödade och styckade Marcus Norén. Han säger att det var i självförsvar och har i polisförhören förklarat att han – mycket berusad – inte kände igen Marcus Norén när han kom hem till honom.

”Det klickade till i skallen”

– En stor svart karl kom mot mig när jag öppnade dörren. Det klickade till i skallen. Jag minns bara att jag slog och slog och slog, har han sagt i ett förhör.

När den fyra dagar långa rättegången inleddes på onsdagen erkände 47-åringen genom sin advokat Kaj Lindström.

– Han säger att det var självförsvar och att han var beväpnad med kniv, säger Aftonbladets Per-Ola Ohlsson, på plats i rättssalen.

Under utredningen la polisen stor vikt vid att utreda vilken roll som mannens 28-årige kamrat spelade i händelserna. Själv erkänner 28-åringen i dag att han var med och forslade bort delar av offrets styckade kropp – som senare hittades av några barn i än Nissan.

Mannen säger – via sin advokat Göran Ruthberg – att han träffade Marcus Norén på en bar i Halmstad. Senare under natten stötte de ihop igen och beslutade sig fortsätta festa hemma hos 47-åringen.

”Rökte en pipa hasch”

När 28-åringen kom till lägenheten säger han att han rökte en pipa hasch och somnade. Han säger att han vaknade av att 47-åringen och Marcus Norén slogs och att det såg ut som att hans kamrat använde ett brynjärn och ett stickliknande föremål, troligtvis en kniv.

28-åringen står nu misstänkt för grovt skyddande av brottsling och riskerar upp till fyra års fängelse. I förhören har han sagt att han inte var med vid styckningen, men att han var med och dumpade kroppsdelar.

En vecka efter det att Marcus Norén försvann – och dagar efter fyndet av hans huvud och underben – riktades polisens misstankar mot 47-åringen och 28-åringen. Tipset kom från 47-åringens pappa – som bodde i samma hus som de två männen.

Enligt TT misstänker chefsåklagare Ingela Sörgård att de flesta i huset – flera av dem med missbruksproblem – visste om vad som hänt. Och när polisen slog till mot den lägenhet där de två bodde hittades ytterligare likdelar.

Mattias Lundell