Lotteri knäckte domänregistersajt

60000 ansökningar om nya svenska domänadresser – lottdragning om dubbelansökningar

NYHETER

Över 60 000 svenska företag, organisationer och privatpersoner har ansökt om nya svenska domänadresser. När lottdragning via internet skulle avgöra dubbelansökningar, bröt hemsidan för Nic-se samman.

- Det har aldrig hänt förut, intresset för att följa lottdragningen var betydligt större än vi trodde, säger företagets vid Per-Olof Josefsson.

Nic-se är ett helägt dotterbolag till Internetstiftelsen som ansvarar för internet i Sverige.

Inte bara intresset för att titta på namnlotteriet på hemsidan överträffade förväntningarna. Också själva intresset för att skaffa en .se adress översteg vida förväntningarna. I stället för de omkring emotsedda 30 000 ansökningarna har Nic-se under april månad fått in över 62 000 ansökningar.

Nya förenklade regler öppnade från den första april helt nya möjligheter att skaffa sig en .se-adress. När ansökningstiden inleddes var det först till kvarn som gällde. I de fall fler än en sökte samma adressnamn fick lotten på onsdagen avgöra vem den lycklige blev.

Populäraste adresserna

Drygt 100 000 adresser fanns registrerade innan de nya reglerna började gälla.

Inte mindre än 5 189 företag, personer eller organisationer var inte ensamma om att önska en viss adress.

Mest eftertraktade var ab.se med 211 sökande, mail.se med 165, konsult.se med 142 och pc.se med 108. som alltså fick lottas ut.

- De som nu blev utan kommer säkert att återkomma med modifierade namn för att kvalificera sig och få en adress, säger Per-Olof Josefsson.

Få och få förresten inte heller en internetadress är gratis. Cirka 300 kronor om året kostar det att ha en inregistrerad .se-adress.

Enklare regler för att kunna få en .se-adress har länge krävts av näringslivet. De förra hade hängt med sedan internets barndom.

Adressnappning

- Vi följer med de nya reglerna med i den utveckling som skett och sker i utlandet, säger Per-Olof Josefsson.

För många av de företag som nu skaffar sig en .se-adress handlar det om att hindra andra att lägga beslag på namnet och adressen.

För något år sedan vållade porrkungen Berth Milton rabalder, när det visade sig att han satt på adressen Stockholm.com. Huvudstadens jurister, turistansvariga och informationsavdelning slet sina hår och hotade med att släpa Milton till domstol om han utnyttjar sidan för porreklam.

Världsartisten Madonna återtog sin adress på nätet genom att dra "namnkidnapparen" till domstol. Företag och andra har i all tysthet "köpt" tillbaka sina namn för miljonbelopp.

De nya reglerna gör det möjligt att inregistrera i vilket namn man vill. Budskapsadresser, sexuella anspelningar och så vidare prövas inte längre i förväg. Men en klagomålsavdelning kommer tillsammans med den aktuella operatören att ta ställning till hur man ska agera.

Först efter sommaren kommer det att bli möjligt att registrera adresser som också innehåller å, ä eller ö.

Anders Lignell/TT