Endast en p-vakt i strejk i Stockholm

De andra är inte kommunalanslutna

NYHETER

Nu strejkar landets alla parkeringsvakter.

Men i Stockholm kan du inte ställa bilen var du vill.

Enda strejkande är Carina Pierd – stadens enda kommunalanslutna parkeringsvakt.

– Jag jobbade inom vården tidigare, när jag sen bytte jobb tyckte jag inte det var någon mening med att byta fack. Det är inte förrän nu under strejken det har kommit fram att jag är ensam, säger Carina Pierd.

På arbetsplatsen möts hon av stöd – och en del gliringar från arbetskamrater. Men från cheferna har det enbart varit positivt och hon känner att hon har stöd fast hon är ensam.

”Sympatistrejk hade varit bra”

– Det är ju lite tråkigt, det hade varit roligare om jag haft mina arbetskamrater med mig. Det hade varit bra om Svenska Kommunaltjänstemannaförbundet hade gått ut i sympatistrejk, säger Carina Pierd.

Första strejkdagen har hon mest pratat med medierna, men även hunnit med ett möte med sin sektionsordförande. Vad hon ska ägna de närmaste dagarna åt vet hon inte riktigt.

– Det är Kommunal som bestämmer det. Jag gör ju inte så mycket nytta på min arbetsplats eftersom jag är ensam, så jag får väl hjälpa till som strejkvakt där det behövs i stället.

”Strejkar så länge det behövs”

Som parkeringsvakt tjänar Carina Pierd 16 120 kronor i månaden. Och även om hon inte tillhör Kommunals lägst betalda grupp hade hon gärna höjt sin lön med en tusenlapp.

– Jag tycker det är bra att vi strejkar. Det behövs verkligen högre löner inom framför allt vård och barnomsorg, annars är det snart ingen som vill jobba med det, säger hon.

– Jag är beredd att strejka så länge det behövs.

Peter Löwendahl-Nyrén